Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową

Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową

Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową stanowią wyjątkowe danie, które uszczęśliwi każdego smakosza słodkości. Ten przepis łączy w sobie pełne aromatu śliwki, bezpośrednio z pieca, dopełnione kremową śmietaną i chwytającą za serce kruszonką cynamonową. Niezwykłe połączenie smaków i konsystencji sprawia, że te pieczone śliwki z cynamonem stanowią wyjątkowe doświadczenie kulinarne. To danie jest nie tylko przepyszne, ale też wygląda efektownie na stole podczas spotkań rodzinnych czy w codziennym menu. Nie zwlekaj, zaskocz bliskich i spraw, aby poczuli się wyjątkowo przy stole pełnym domowych wypieków.

Składniki:

  • Pieczone śliwki:
  • 500 g śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Kruszonka:
  • 35 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Krem:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 szklana śmietany 30% lub 36%

Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową – jak zrobić?

  1. Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (do góry rozcięciem), posypać 1/2 łyżeczki cynamonu i piec w 180 °C przez ok 25 minut (muszą być miękkie). Zostawić do wystudzenia.
  2. Następnie należy przygotować kruszonkę. Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do momentu uzyskania grudkowej konsystencji. Wysypać ją na przygotowaną blachę i piec ok 10 minut w 180 °C (aż się zarumieni). Zostawić do wystudzenia.
  3. Czas na krem. Żółtka umieścić w dużej, szklanej misce i roztrzepać na najniższych obrotach miksera. Zwiększyć obroty i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając- masa powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość i zrobić się jaśniejsza (ok 4-5 minut). Do garnka nalać odrobinę wody (ok 1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć na wierzch miskę z żółtkami, tak aby jej dno nie dotykało wody (bo zrobi się jajecznica!). Dodać rum i ciągle ubijać krem nad kąpielą wodną (ok 4-5 minut). Schować do lodówki na 10 minut.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Wyjąć krem, dodać do niego połowę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać resztę śmietany i jeszcze raz wymieszać.
  5. Przygotować 4 szklanki. Na dno każdej ułożyć po równo śliwki (zostawić 4 do dekoracji). Śliwki przykryć kremem i całość schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem wysypać na wierzch kruszonkę i udekorować śliwkami. Smacznego!

Słowa kluczowe: śliwki z cynamonem, pieczone śliwki.

Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową – dodatkowe informacje

Jeżeli chcecie spotęgować jesienne aromaty, do śliwek z cynamonem możecie dodać przed upieczeniem miód lub rum!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone udka z kurczaka
Następny przepis: Pieczone udka z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode