Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka to ulubione danie wielu osób zarówno na specjalne okazje, jak i codzienną kolację. Nasz przepis pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie tej pysznej potrawy. Soczyste mięso o delikatnym smaku zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie i umiejętność pieczenia. Udka z kurczaka z piekarnika to danie wdzięczne, które nie wymaga wiele skomplikowanych kroków, a efekt końcowy zawsze jest smaczny i zachwycający. Odkryj tajniki pieczenia idealnych udek, dowiedz się, jak długo piec, aby były złote i chrupiące oraz jakie składniki i przyprawy najlepiej podkreślą smak kurczaka.

Składniki:

  • Udka pieczone – składniki:
  • 4 udka
  • 7 podudzi
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • łyżka oliwy

1. Pieczone udka z kurczaka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Udka z kurczaka – przepis:

Ćwiartki z kurczaka należy oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie skropić oliwą, aby każdy kawałek był obsypany przyprawą i lekko natłuszczony.

2. Udka z kurczaka należy zostawić na trzy godziny, aby mięso miało czas się zamarynować.

3. Następnie ćwiartki z kurczaka należy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec przez około godzinę. Na koniec udka pieczone można później podsmażać na patelni lub trzymać w podgrzewanym naczyniu żaroodpornym. Pieczone udka można również piec dłużej przez 1,5 godziny jeśli mają być gotowe na już.

Porady – Pieczone udka z kurczaka

Pieczenie udka z kurczaka jest łatwe. Aby uzyskać apetyczny wygląd, przed pieczeniem możesz je krótko obsmażyć. Dzięki temu skórka nabierze kuszącego, rumianego koloru. Dodatkowo, będą to chrupiące podudzia z kurczaka, które na pewno przypadną do gustu smakoszom.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone słupki z cukinii
Następny przepis: Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode