Pieczone udka z kurczaka
Składniki:
- Udka pieczone – składniki:
- 4 udka
- 7 podudzi
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- łyżka oliwy
1. Pieczone udka z kurczaka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Udka z kurczaka – przepis:
Ćwiartki z kurczaka należy oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie skropić oliwą, aby każdy kawałek był obsypany przyprawą i lekko natłuszczony.
2. Udka z kurczaka należy zostawić na trzy godziny, aby mięso miało czas się zamarynować.
3. Następnie ćwiartki z kurczaka należy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec przez około godzinę. Na koniec udka pieczone można później podsmażać na patelni lub trzymać w podgrzewanym naczyniu żaroodpornym. Pieczone udka można również piec dłużej przez 1,5 godziny jeśli mają być gotowe na już.
Porady – Pieczone udka z kurczaka
Pieczenie udka z kurczaka jest łatwe. Aby uzyskać apetyczny wygląd, przed pieczeniem możesz je krótko obsmażyć. Dzięki temu skórka nabierze kuszącego, rumianego koloru. Dodatkowo, będą to chrupiące podudzia z kurczaka, które na pewno przypadną do gustu smakoszom.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone słupki z cukinii
Następny przepis: Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową