Pieczone śliwki w boczku z sosem czosnkowym
Pieczone śliwki w boczku z sosem czosnkowym to wyjątkowe danie, które udowadnia, jak niesamowite efekty można uzyskać, mieszając słodkie i pikantne smaki. Ta wyrafinowana i elegancka przekąska to połączenie słodkich suszonych śliwek zawijanych w chrupiący, słony boczek, a następnie zapiekanych do złotego koloru. Całość podkreśla wyrazisty sos czosnkowy, podany razem z danie. To doskonała propozycja na wyjątkowe okazje, ale również na szybkie przekąski podczas rodzinnych spotkań. Te wykwintne sherlocki pachnące boczkiem spodobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Uszyść je jest banalnie proste, a efekt zaskakuje i zachwyca.
admin
Składniki:
- boczek wędzony w plastrach – około 10 plastrów
- suszone śliwki kalifornijskie bez pestek – tyle sztuk ile plastrów boczku
- wykałaczki
- Sos czosnkowy:
- majonez – 2 łyżki
- gęsty jogurt naturalny – 200 gram
- czosnek – 3-4 ząbki
- suszona bazylia – 1 łyżeczka
- oregano – 1 łyżeczka
- majeranek – 1/2 łyżeczki
- sól, biały pieprz – do smaku
Pieczone śliwki w boczku z sosem czosnkowym – jak zrobić?
- Przygotowujemy sos czosnkowy: w salaterce umieszczamy jogurt naturalny, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano, majeranek, solimy i pieprzymy do smaku.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i wstawiamy salaterkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się składniki „przegryzły”.
- Śliwkę kalifornijską zawijamy w plaster boczku, spinamy wykałaczką.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Zawinięte śliwki w boczek i spięte wykałaczkami układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.
- Upieczone śliwki w boczku podajemy z sosem czosnkowym.
Porcje śliwek w boczku – dodatkowe informacje
Suszone śliwki zawinięte w boczek i zapieczone w piekarniku lub na grillu to pyszne i nietypowe danie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone skrzydełka z ziemniakami
Następny przepis: Pieczone słupki z cukinii