Pieczone pulpeciki
Nie ma nic lepszego niż zanurzenie widełka w pulpet w bajeczny, ciepły i aksamitny sos. Dzisiaj zaprzestaniemy gotowania pulpetów w tradycyjny sposób i skupimy się na tych pieczonych! Może Tobie wydać się to nieco dziwne, ale pieczone pulpety są naprawdę warte spróbowania. Nie tylko są one bardziej chrupiące na zewnątrz, ale również równie soczyste jak te gotowane. Zrobienie ich nie jest skomplikowane, a aromat pieczonych pulpetów, który unosi się po całym domu, z pewnością skusi każdego do spróbowania.
admin
Ta wersja pulpetów jest doskonała dla tych, którzy poszukują nowych smaków, jak również dla osób prowadzących zdrowy tryb życia, ponieważ metoda pieczenia wymaga mniej tłuszczu niż tradycyjne smażenie.
Składniki:
- 300g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 por biała część
- 1 marchewka
- 5 pieczarek
- 1 jajko
- 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
- 1 grahamka namoczona w mleku i odciśnięta
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka peperoncini lub chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- papier do pieczenia
- olej do skropienia blaszki
Pieczone pulpeciki – jak zrobić?
-
Marchew oraz pieczarki obrać, warzywa umyć osuszyć.
Pora posiekać drobno, marchew oraz pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mięso połączyć z warzywami.
Do masy dodać jajko, rosół, odciśniętą kajzerkę, natkę pietruszki oraz przyprawy.
Wyrobić dłońmi.
-
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia skropić ją olejem.
Dłońmi formować małe pulpeciki, piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Piecezne pulpeciki – dodatkowe informacje
Polecam podawać na sałacie skropionej sosem winegret oraz z pieczonymi ziemniakami lub ponabijane na ozdobne wykałaczki podczas spotkań ze znajomymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą
Następny przepis: Pieczone pomidory w oliwie i ziołach