Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą
Ciesz się smakiem wegańskich pierogów pieczonych ze szpinakiem i fetą, zarówno odżywczymi, jak i pysznymi. Idealne na obiad lub podczas spotkań ze znajomymi. To połączenie tradycyjnego dania kuchni polskiej z nutą greckiego szału, gwarantuje eksplozję smaku w ustach. Ciesz się miękkim cieście, aksamitnym szpinakiem i rozpływającym się w ustach serem feta. Prosty i wygodny sposób przygotowania sprawia, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem na szybki, ale imponujący posiłek. Pozwól sobie na chwilę luksusu z tym niepowtarzalnym przepisem na pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą.
admin
Składniki:
- 25 szt.
- Ciasto:
- 3 szkl.mąki Puszystej Poznańskiej typ 500 Lubella
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- pół szkl.śmietany kwaśnej 18 %
- 50 g świeżych drożdży
- pół kostki masła lub margaryny (125 g)
- 2 jajka
- Farsz:
- 450 g szpinaku mrożonego(świeży jest najlepszy)
- 2 średnie cebulę
- 130 g sera typu feta
- sól i pieprz do smaku
- 2 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- Dodatkowo:
- rozbełtane jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
- sezam lub czarnuszka do posypania
- odrobina oleju
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?
- Mąkę Puszystą Poznańską typ 500 Lubella przesiać do miski, wsypać cukier i sól, wymieszać, wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło lub margarynę, wbić jajka, oraz wlać wymieszaną z pokruszonymi drożdżami śmietanę.
- Całość wyrobić ręką lub mikserem, na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.
- Gotowe ciasto przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz. Przez ten czas podrośnie, a my robimy farsz. Cebulkę obrać, umyć i posiekać w kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju.
- Gdy się rumieni dodać szpinak, i smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem, pamiętając o tym, że ser feta jest również słony, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min, zdjąć z ognia, ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku, całość wymieszać i nadzienie gotowe.
- Żeby szybciej ostygło wystawiłam na dwór. Po godz. wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, lub macie silikonowej, najlepiej rozwałkować na grubość 2-4 mm (musicie wyczuć waszą grubość), wyciąć kubkiem krążki, u mnie średnicy 10 cm.
- Każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki, nałożyć sporą łyżkę farszu.
- I zlepić górę palcami.
- Zrobić tzw. „falbankę” lub inny rodzaj wykończenia, taki jaki najczęściej robicie przy Waszych pierogach. Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę, w międzyczasie włączyć piekarnik, ustawić temp. na 180°C, posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką, wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika, piec ok. 20 min. do zrumienienia.
Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą – dodatkowe informacje
Ciasto jest fajne i smaczne, możecie z niego czarować różne smaczne cuda np. paszteciki wigilijne można przygotować z tego ciasta szybciej i zamrozić, a dzień przed Wigilią wieczorem wyjąć z zamrażalnika. W dzień Wigilii podpiec w piekarniku i będą równie smaczne jak przygotowane na świeżo.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone pierogi z mięsem i pieczarkami
Następny przepis: Pieczone pulpeciki