Pieczone ostre skrzydełka z imbirem
Pieczone ostre skrzydełka z imbirem to wykwintne danie, które łączy różne smaki, kontrastujące w uderzający sposób. Imbir dostarcza pikantności, a miód dodaje nutę słodkości. To połączenie jest nie do opisania. Niezależnie od okazji, te skrzydełka zawsze zrobią wrażenie. Często podawane jako przekąska, są również doskonałym wyborem na rodzinny obiad, czy uroczysty posiłek. Mimo wyrafinowanego smaku, są stosunkowo proste do przygotowania. Aromatyczny imbir, słodki miód i soczyste skrzydełka to klucz do idealnej uczty. Zatem odkryjcie tę kuszącą kombinację – skrzydełka w miodzie z imbirem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 12 skrzydełek
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kropel tabasco
- łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki chilli
- łyżeczka drobno pokruszonych płatków suszonej cebuli
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
Pieczone ostre skrzydełka z imbirem – jak zrobić?
-
1.
Skrzydełka dzielimy. Lotki odrzucamy (ja je mrożę i później gotuję na nich bulion, będący podstawą różnych zup). Mięso najpierw dokładnie nacieramy suchymi przyprawami, potem dodajemy ketchup i sos sojowy. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
-
2.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę skrzydełka wraz z marynatą. Skrzydełka pieczemy około 35 – 40 minut. Na początku można włączyć termoobieg.
Skrzydełka w miodzie z imbirem
Pieczone ostre skrzydełka z imbirem – dodatkowe informacje
Skrzydełka łatwo jest spalić. Dlatego często zerkajcie do piekarnika!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIECZONE NOGI Z KURCZAKA W MARYNACIE Z KOSTEK ROSOŁOWYCH
Następny przepis: Pieczone pierogi na kruchym cieście