Pieczone kotlety ziemniaczane
Pieczone kotlety ziemniaczane to doskonała alternatywa dla frytków lub tradycyjnych krokietów. Po swojej unikalnej formie, takie przysmaki mogą stać się ulubieńcem na naszych stołach. Poza krokiem w postaci pieczenia, którzy dodaje tym kotletom lekko chrupiącej skórki i wyjątkowego smaku, wyróżnia je też wiele innych zalet. Są one niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim bardzo zdrowe – zawierają mnóstwo błonnika i witamin. Poza tym, pieczone kotlety ziemniaczane są prostym i szybkim rozwiązaniem na obiad lub kolację, które sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i na specjalnych okazjach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600g gotowanych ziemniaków
- opakowanie ricotty
- 2 jajka
- ½ szklanki dowolnej mąki (u mnie akurat była owsiana, ale może być nawet pszenna)
- przyprawy: sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
- bułka tarta
Pieczone kotlety ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki rozgnieść. Wszystkie składniki oprócz bułki tartej wymieszać. Masę porządnie doprawić (jeśli będziecie jeść z samą śmietaną/jogurtem jak z sosem to nieprzesadzajcie z solą). Zwilżonymi rękami formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i układać w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym na 180° przez ok 15 minut aż się ładnie zarumienią. UWAGA, warto delikatnie odwrócić kotleciki w połowie pieczenia.
Pieczone kotlety ziemniaczane – dodatkowe informacje
Z podanych proporcji wychodzi około 8-10 kotletów. Polecam podać je z jogurtem naturalnym i pietruszką lub z kurczakiem w sosie śmietanowo-jogurtowym, wtedy będą stanowiły pełne danie obiadowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym
Następny przepis: Pieczone mini Rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane