Pieczone kotlety ziemniaczane

Pieczone kotlety ziemniaczane

Pieczone kotlety ziemniaczane to doskonała alternatywa dla frytków lub tradycyjnych krokietów. Po swojej unikalnej formie, takie przysmaki mogą stać się ulubieńcem na naszych stołach. Poza krokiem w postaci pieczenia, którzy dodaje tym kotletom lekko chrupiącej skórki i wyjątkowego smaku, wyróżnia je też wiele innych zalet. Są one niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim bardzo zdrowe – zawierają mnóstwo błonnika i witamin. Poza tym, pieczone kotlety ziemniaczane są prostym i szybkim rozwiązaniem na obiad lub kolację, które sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i na specjalnych okazjach.

Składniki:

  • 600g gotowanych ziemniaków
  • opakowanie ricotty
  • 2 jajka
  • ½ szklanki dowolnej mąki (u mnie akurat była owsiana, ale może być nawet pszenna)
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta

Pieczone kotlety ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Ziemniaki rozgnieść. Wszystkie składniki oprócz bułki tartej wymieszać. Masę porządnie doprawić (jeśli będziecie jeść z samą śmietaną/jogurtem jak z sosem to nieprzesadzajcie z solą). Zwilżonymi rękami formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i układać w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym na 180° przez ok 15 minut aż się ładnie zarumienią. UWAGA, warto delikatnie odwrócić kotleciki w połowie pieczenia.

Pieczone kotlety ziemniaczane – dodatkowe informacje

Z podanych proporcji wychodzi około 8-10 kotletów. Polecam podać je z jogurtem naturalnym i pietruszką lub z kurczakiem w sosie śmietanowo-jogurtowym, wtedy będą stanowiły pełne danie obiadowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym
Następny przepis: Pieczone mini Rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode