Pieczone mini Rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane
Składniki:
- Składniki na 24 mini Rösti:
- pół kilograma ziemniaków, najlepiej sałatkowych
- duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka do posypania
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Pieczone mini rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane – jak zrobić?
-
Ziemniaki obieramy i gotujemy przez około 10 minut lub do miękkości (zależy jaki typ wybraliśmy). Ziemniaki studzimy i odstawiamy na noc do lodówki (jeśli mamy taką możliwość). Jeśli nie mamy czasu to wystarczy ostudzić ziemniaki.
-
Ostudzone ziemniaki i cebulę ścieramy na grube wiórki. Mieszamy z przyprawami i olejem rzepakowym.
-
Formę do pieczenia mini muffinek natłuszczamy olejem. Starannie wypełniamy masą ziemniaczaną. Masę ubijamy w foremkach.
-
Pieczemy w 200-220 stopniach C około 15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Podajemy na gorąco posypane pietruszką oraz solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Pieczone mini Rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Do pieczenia tych placuszków ziemniaczanych najlepiej użyć formy do mini muffinek, takiej z wyjmowanymi spodami, by lepiej było wydostać rosti. Jeśli nie posiadamy formy do mini muffinek można użyć zwykłej formy do muffin. Rösti możemy zrobić z ziemniaków pozostałych z obiadu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone kotlety ziemniaczane
Następny przepis: Pieczone młode ziemniaki z fetą