Pieczone mini Rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane

Pieczone mini Rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane

Kto by pomyślał, że coś tak prostego jak ziemniaki można przekształcić w niesamowicie smaczną i elegancką przystawkę? Przepis na Pieczone mini Rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane to odpowiedź. Rösti to tradycyjne szwajcarskie danie ziemniaczane, które zyskało popularność na całym świecie. Przyrządzane są one z surowych, startych ziemniaków, które później są formowane w małe, okrągłe placki i pieczone do złotego koloru. To przepis, który pokazuje, że ziemniaki mogą być podawane w naprawdę wykwintny sposób. W

Składniki:

  • Składniki na 24 mini Rösti:
  • pół kilograma ziemniaków, najlepiej sałatkowych
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka do posypania
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Pieczone mini rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy przez około 10 minut lub do miękkości (zależy jaki typ wybraliśmy). Ziemniaki studzimy i odstawiamy na noc do lodówki (jeśli mamy taką możliwość). Jeśli nie mamy czasu to wystarczy ostudzić ziemniaki.

  2. Ostudzone ziemniaki i cebulę ścieramy na grube wiórki. Mieszamy z przyprawami i olejem rzepakowym.

  3. Formę do pieczenia mini muffinek natłuszczamy olejem. Starannie wypełniamy masą ziemniaczaną. Masę ubijamy w foremkach.

  4. Pieczemy w 200-220 stopniach C około 15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Podajemy na gorąco posypane pietruszką oraz solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

Pieczone mini Rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane – dodatkowe informacje

Do pieczenia tych placuszków ziemniaczanych najlepiej użyć formy do mini muffinek, takiej z wyjmowanymi spodami, by lepiej było wydostać rosti. Jeśli nie posiadamy formy do mini muffinek można użyć zwykłej formy do muffin. Rösti możemy zrobić z ziemniaków pozostałych z obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone kotlety ziemniaczane
Następny przepis: Pieczone młode ziemniaki z fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode