Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym
Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Znakomite połączenie pełnoziarnistej kaszy jaglanej, aromatycznych pieczarek, odżywczego mięsa mielonego i kępek soczystego szczypiorku, daje efekt nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny. To idealny pomysł na rodzinny obiad. Kotlety są chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i pełne smaku. Dodatek mięsa mielonego czyni je bardziej sycące, natomiast kasza jaglana dodaje im niepowtarzalnego charakteru. Przygotuj zdrowe i smaczne danie z wykorzystaniem prostych składników.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 150 g pieczarek
- 100 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowego
- pęczek świeżego szczypiorku
- 1 średnia cebula
- 50 g sera żółtego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka suszona łagodna
- szczypta tymianku
- 2-3 łyżki oliwy
Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ugotować kaszę jaglaną w 2 szklankach osolonej wody.
Ugotowaną kaszę ostudzić.
Podczas jej gotowania podsmażyć na oliwie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki.
Kaszę jaglaną połączyć z cebulą, pieczarkami, mięsem mielonym, posiekanym szczypiorem, startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym i jajkiem. Całość wymieszać i doprawić do smaku. - Z powstałej masy formować okrągłe kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać ok. 30 minut w 200 stopniach.
- Upieczone kotlety pozostawić na blaszce przez 10 minut, żeby stężały – za wcześnie zdjęte mogą się lekko rozpadać.
Przed podaniem można posypać szczypiorem.
Smacznego!
porady – dodatkowe informacje
Swietnie smakuja pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym z sosem z jogurtu z czosnkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone kacze udka w pomarańczach
Następny przepis: Pieczone kotlety ziemniaczane