Pieczone kacze udka w pomarańczach
Pieczone kacze udka w pomarańczach to wyśmienite danie, które zadowoli każdego smakosza. Perfekcyjna kompozycja soczystego, mięsistego udka z kaczki dopełnionej słodyczą soczystych pomarańczy i aromatycznymi jabłkami to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia. Złociste udka kacze o delikatnym smaku pomarańczy to elegancka i smakowita propozycja zarówno na specjalne okazje, jak i rodzinny obiad. Aromat prażonego mięsa, kwaskowate jabłka i słodkie pomarańcze to symfonia smaków, której nie da się zapomnieć.
admin
Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 3 pomarańcze
- 5 łyżek sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Pieczone kacze udka w pomarańczach – jak zrobić?
-
1.
Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, zeskrobać ze skórki miąższ i połączyć z sosem sojowym. -
2.
Udka natrzeć solą i pieprzem i zanurzyć w marynacie na kilka godzin lub na całą noc. -
3.
Wyłożyć udka na blaszkę do pieczenia, polać połową marynaty, posypać solą i pieprzem, przykryć folią aluminiową. -
4.
Piec 1,5 godziny w temp. 180 st.C. -
5.
15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, ułożyć na udkach półplasterki pomarańczy i zapiekać, aż się udka zarumienią.
Pieczone kacze udka w pomarańczach – dodatkowe informacje
Do tych udek pasują kluski śląskie oraz jakaś „mokra” sałatka, na przykład z buraczków lub czerwonej kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem
Następny przepis: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym