Pieczone kacze udka w pomarańczach

Pieczone kacze udka w pomarańczach

Pieczone kacze udka w pomarańczach to wyśmienite danie, które zadowoli każdego smakosza. Perfekcyjna kompozycja soczystego, mięsistego udka z kaczki dopełnionej słodyczą soczystych pomarańczy i aromatycznymi jabłkami to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia. Złociste udka kacze o delikatnym smaku pomarańczy to elegancka i smakowita propozycja zarówno na specjalne okazje, jak i rodzinny obiad. Aromat prażonego mięsa, kwaskowate jabłka i słodkie pomarańcze to symfonia smaków, której nie da się zapomnieć.

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • 3 pomarańcze
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Pieczone kacze udka w pomarańczach – jak zrobić?

  • 1.
    Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, zeskrobać ze skórki miąższ i połączyć z sosem sojowym.
  • 2.
    Udka natrzeć solą i pieprzem i zanurzyć w marynacie na kilka godzin lub na całą noc.
  • 3.
    Wyłożyć udka na blaszkę do pieczenia, polać połową marynaty, posypać solą i pieprzem, przykryć folią aluminiową.
  • 4.
    Piec 1,5 godziny w temp. 180 st.C.
  • 5.
    15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, ułożyć na udkach półplasterki pomarańczy i zapiekać, aż się udka zarumienią.

Pieczone kacze udka w pomarańczach – dodatkowe informacje

Do tych udek pasują kluski śląskie oraz jakaś „mokra” sałatka, na przykład z buraczków lub czerwonej kapusty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem
Następny przepis: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode