pieczone frytki z topinamburu
Przedstawiamy przepis na pieczone frytki z topinamburu – nieco mniej znane, ale godne uwagi danie. Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. W piekarniku nabiera chrupkości i delikatnego, nieco orzechowego smaku. Frytki z topinamburu stanowią ciekawą alternatywę dla tych tradycyjnych, ziemniaczanych. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a ich niepowtarzalny smak zaskoczy niejednego amatora kulinarnych eksperymentów. To danie to idealna propozycja dla osób szukających oryginalnych przekąsek czy dodatków do mięs i ryb. Zachęcamy do odkrycia nieznanych dotąd smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg topinamburu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka rozmarynu (suszonego lub świeżego)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka świeżego oregano do ozdoby
Pieczone frytki z topinamburu – jak zrobić?
- Topinambury myjemy, osuszamy, nie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki tak jak zwykłe frytki. Dodajemy olej, sól, rozmaryn, oregano i wszystko mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na niej układamy pokrojony topinambur i pieczemy około 30-35 minut.
Słowa kluczowe: topinambur z piekarnika, frytki z topinamburu
Porady – dodatkowe informacje
Przekąskę podajemy w towarzystwie białego serka przyprawionego pieprzem i płatkami chili, ewentualnie z hummusem. Inne dania z topinamburem: zapiekanka z łososiem i topinamburem na blogu www.drinkeatlive.blogspot.com
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orleańskie beignet
Następny przepis: ORYGINALNE PESTO Z BAZYLI (PESTO alla GENOVESE)