pieczone frytki z topinamburu

pieczone frytki z topinamburu

Przedstawiamy przepis na pieczone frytki z topinamburu – nieco mniej znane, ale godne uwagi danie. Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. W piekarniku nabiera chrupkości i delikatnego, nieco orzechowego smaku. Frytki z topinamburu stanowią ciekawą alternatywę dla tych tradycyjnych, ziemniaczanych. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a ich niepowtarzalny smak zaskoczy niejednego amatora kulinarnych eksperymentów. To danie to idealna propozycja dla osób szukających oryginalnych przekąsek czy dodatków do mięs i ryb. Zachęcamy do odkrycia nieznanych dotąd smaków!

Składniki:

  • 0,5 kg topinamburu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszonego lub świeżego)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego oregano do ozdoby

Pieczone frytki z topinamburu – jak zrobić?

  1. Topinambury myjemy, osuszamy, nie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki tak jak zwykłe frytki. Dodajemy olej, sól, rozmaryn, oregano i wszystko mieszamy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na niej układamy pokrojony topinambur i pieczemy około 30-35 minut.

Słowa kluczowe: topinambur z piekarnika, frytki z topinamburu

Porady – dodatkowe informacje

Przekąskę podajemy w towarzystwie białego serka przyprawionego pieprzem i płatkami chili, ewentualnie z hummusem. Inne dania z topinamburem: zapiekanka z łososiem i topinamburem na blogu www.drinkeatlive.blogspot.com


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orleańskie beignet
Następny przepis: ORYGINALNE PESTO Z BAZYLI (PESTO alla GENOVESE)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode