Pieczone buraczki w piekarniku

Pieczone buraczki w piekarniku

Przedstawiamy wyjątkowy przepis na pieczone buraczki w piekarniku. Ten zdrowy i smaczny dodatek do obiadu spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zarówno miłośnicy buraków, jak i sceptycy, zostaną zaskoczeni niezwykle słodkim i aromatycznym smakiem, jaki dają one po upieczeniu. Pieczone buraczki doskonale nadają się do przygotowania popularnej ćwikły, ale stanowią też niecodzienną alternatywę dla tradycyjnie gotowanych buraków. Ten przepis na pieczone buraczki w piekarniku jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy na pewno was zachwyci.

Składniki:

  • 10 średnich buraków
  • folia aluminiowa

Pieczone buraczki w piekarniku – jak zrobić?

  1. Buraki dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzonki. Zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 1 godz.
  2. Po upieczeniu ostudzić i obrać ze skóry.
  3. Podawać na ciepło lub na zimno, jako osobne danie, lub jako dodatek do wielu dań.
  4. Smacznego!

Pieczone buraczki – dodatkowe informacje

Pieczone buraczki można wykorzystać np. do carpaccio, do faszerowania, lub jako składnik sałatki śledziowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone buraczki w folii
Następny przepis: Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode