Pieczone buraczki w piekarniku
Przedstawiamy wyjątkowy przepis na pieczone buraczki w piekarniku. Ten zdrowy i smaczny dodatek do obiadu spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zarówno miłośnicy buraków, jak i sceptycy, zostaną zaskoczeni niezwykle słodkim i aromatycznym smakiem, jaki dają one po upieczeniu. Pieczone buraczki doskonale nadają się do przygotowania popularnej ćwikły, ale stanowią też niecodzienną alternatywę dla tradycyjnie gotowanych buraków. Ten przepis na pieczone buraczki w piekarniku jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy na pewno was zachwyci.
admin
Składniki:
- 10 średnich buraków
- folia aluminiowa
Pieczone buraczki w piekarniku – jak zrobić?
- Buraki dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzonki. Zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 1 godz.
- Po upieczeniu ostudzić i obrać ze skóry.
- Podawać na ciepło lub na zimno, jako osobne danie, lub jako dodatek do wielu dań.
- Smacznego!
Pieczone buraczki – dodatkowe informacje
Pieczone buraczki można wykorzystać np. do carpaccio, do faszerowania, lub jako składnik sałatki śledziowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone buraczki w folii
Następny przepis: Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem