Pieczone buraczki w folii

Pieczone buraczki w folii

Jeśli szukasz nowego, zdrowego przepisu na dodatek do obiadu, *pieczone buraczki w folii* są warte wypróbowania. To proste danie, które zaskakuje swoim bogatym smakiem, a słodycz buraków idealnie łączy się z karmelizowanymi bokami i soczystym wnętrzem. Można je podawać na ciepło lub na zimno, z różnymi sosami lub bez nich. To doskonały sposób na wykorzystanie buraków, które są laminowane aluminiową folią i pieczone do perfekcji w piekarniku. Zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają ten pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Składniki:

  • marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie oczyść i owiń folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min aż będą miękkie. Buraki zostaw w folii. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Porady – Pieczone buraczki w folii – dodatkowe informacje

Różne rodzaje pieczenia czy smażenia w efekcie końcowym prowadzą do zmniejszenia wartości odżywczych danych produktów. Straty te można zminimalizować wybierając nowoczesne sposoby, w których prym wiedzie pieczenie w folii. Potrawy z folii są bardzo aromatyczne, soczyste i miękkie. W pieczeniu czy smażeniu tradycyjnym potrawę polewamy wodą lub bulionem, czasem dodajemy tłuszcz, aby nie wyschły. Efektem tego jest obniżenie wartości witamin i minerałów w potrawie. Dodając tłuszcze, potrawa staje się zdecydowanie bardziej kaloryczna, oraz powstaje skorupka, która jest ciężko strawna. Za to pieczenie w folii to takie duszenie w sosie własnym. Co daje nam masę korzyści, między innymi to, że potrawy są dużo mniej kaloryczne, zachowując więcej składników odżywczych. Taki rodzaj pieczenia trwa też zdecydowanie krócej, przez co zostaje nam więcej witamin. Potrawy pieczone w folii są lekko strawne, przez co nadają się do diety. Jednakże powinni się do tego sposobu przekonać wszyscy, którzy po prostu chcą się zdrowo odżywiać, niezależnie czy są na diecie czy też nie. Potrawy pieczone w folii zachowują swój unikatowy smak, aromat i kolor. Nie wysuszają się. Do pieczenia w folii nadaje się praktycznie wszystko. Jest to metoda idealna do pieczenia ryb – nie wysychają i nie tracą swoich cennych tłuszczy. Ważne jest również to, że tak przyrządzone potrawy nie przypalają się ani nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Ten fakt doceni na pewno każdy, kto często myje naczynia. Ja bardzo często w folii piekę buraki. Dlaczego? Ponieważ wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Usuwa toksyny i inne szkodliwe substancje, magazynuje je oraz filtruje. Buraki sobie bardzo dobrze radzą z zadaniem oczyszczenia wątroby. Ale nie tylko! Są źródłem witamin C i B1 oraz posiadają wiele makro i mikroelementów. Zawierają wapń, magnez, sód, potas oraz rzadkie metale. Codziennie spożywanie buraków zmniejsza też szansę zachorowania na nowotwory. Do tego są tanie i łatwo dostępne, polecam je każdemu!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone brokuły - Roasted broccoli
Następny przepis: Pieczone buraczki w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode