Pieczona makrela

Pieczona makrela

Chcesz spróbować czegoś niepowtarzalnego od wyrazistym i pełnym smaku? Ten przepis na pieczoną makrelę jest dla Ciebie. To danie, które wydobywa cała esencję i świeżość tego oceanicznego skarbica. Makrela jest rybą wszechstronną, ale kiedy pieczemy ją w piekarniku, jej naturalne olejki i smaki mają szansę naprawdę się otworzyć i zaszaleć. Dołóż do tego fakt, że to jest przepis prosty do wykonania i fantastycznie pasuje do wielu dodatków, a dostaniesz danie uniwersalne, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Przepis ten to również świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji smażonej na patelni.

Składniki:

  • 3 świeże makrele
  • 2 cytryny Bio
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek fenkułu
  • Sól morska
  • pieprz kolorowy
  • pieprz czerwony do posypania
  • ziele angielskie
  • główka czosnku
  • liście laurowe

Pieczona makrela – jak zrobić?

  1. Na dno patelni układam plastry cytryny, przekrojoną na pół główkę czosnku, liście laurowe, kawałki fenkułu i selera naciowego.
  2. Umyte i osuszone makrele nacinam ostrym nożem. Układam na przygotowanej patelni. Posypuję solą i pieprzem, w oczy wkładam ziele angielskie. Całość posypuję ziarnami czerwonego pieprzu. Patelnię przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piecyka do 190°C. Piekę około 25 – 30 minut.

Pieczona makrela – dodatkowe informacje

Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona łopatka w pikantnej marynacie.
Następny przepis: Pieczona papryka w oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode