Pieczona makrela
Chcesz spróbować czegoś niepowtarzalnego od wyrazistym i pełnym smaku? Ten przepis na pieczoną makrelę jest dla Ciebie. To danie, które wydobywa cała esencję i świeżość tego oceanicznego skarbica. Makrela jest rybą wszechstronną, ale kiedy pieczemy ją w piekarniku, jej naturalne olejki i smaki mają szansę naprawdę się otworzyć i zaszaleć. Dołóż do tego fakt, że to jest przepis prosty do wykonania i fantastycznie pasuje do wielu dodatków, a dostaniesz danie uniwersalne, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Przepis ten to również świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji smażonej na patelni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 świeże makrele
- 2 cytryny Bio
- łodyga selera naciowego
- kawałek fenkułu
- Sól morska
- pieprz kolorowy
- pieprz czerwony do posypania
- ziele angielskie
- główka czosnku
- liście laurowe
Pieczona makrela – jak zrobić?
- Na dno patelni układam plastry cytryny, przekrojoną na pół główkę czosnku, liście laurowe, kawałki fenkułu i selera naciowego.
- Umyte i osuszone makrele nacinam ostrym nożem. Układam na przygotowanej patelni. Posypuję solą i pieprzem, w oczy wkładam ziele angielskie. Całość posypuję ziarnami czerwonego pieprzu. Patelnię przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piecyka do 190°C. Piekę około 25 – 30 minut.
Pieczona makrela – dodatkowe informacje
Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczona łopatka w pikantnej marynacie.
Następny przepis: Pieczona papryka w oleju