Pieczeń z łopatki wieprzowej

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Czy jest coś lepszego niż soczysta, rozpływająca się w ustach, pieczona łopatka wieprzowa? Ten przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej to prawdziwe mistrzostwo kulinariów, które przekona nawet najbardziej wybrednych amatorów mięsnych dań. Nadzwyczaj delikatne mięso, pieczone do perfekcji, z idealnie przyprawioną, chrupiącą skórką, to posiłek, którym można zaskoczyć najbliższych podczas rodzinnej kolacji. Zachwyci gustem i aromatem, a przy tym jest niezwykle proste do przygotowania. Zapraszamy więc do poznania tego urokliwego przepisu, który sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki:

  • łopatka wieprzowa bez kości
  • pieprz
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 2-3 ząbki czosnku

Pieczeń z łopatki wieprzowej – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami (czosnek można pociąć w paski, mięso nakłuć w kilku miejscach i wcisnąć w nie czosnek). Włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do lodówki najlepiej na 24 godz.
  2. Piec 1 godzinę na każde 1 kg mięsa w temp. 190oC, na 15 min. przed końcem pieczenia zerwać rękaw i zapiekać do zezłocenia się mięsa, polewać sosem.
  3. Mięso musi „odpocząć” przed krojeniem ok. 10-15 min., pozostanie wtedy soczyste

Pieczeń z łopatki wieprzowej – dodatkowe informacje

Idealnie pasują kluski oraz kapusta zasmażana z boczkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami
Następny przepis: Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode