Pieczeń z łopatki wieprzowej
Czy jest coś lepszego niż soczysta, rozpływająca się w ustach, pieczona łopatka wieprzowa? Ten przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej to prawdziwe mistrzostwo kulinariów, które przekona nawet najbardziej wybrednych amatorów mięsnych dań. Nadzwyczaj delikatne mięso, pieczone do perfekcji, z idealnie przyprawioną, chrupiącą skórką, to posiłek, którym można zaskoczyć najbliższych podczas rodzinnej kolacji. Zachwyci gustem i aromatem, a przy tym jest niezwykle proste do przygotowania. Zapraszamy więc do poznania tego urokliwego przepisu, który sprawdzi się na każdą okazję.
admin
Składniki:
- łopatka wieprzowa bez kości
- pieprz
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- papryka ostra
- 2-3 ząbki czosnku
Pieczeń z łopatki wieprzowej – jak zrobić?
- Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami (czosnek można pociąć w paski, mięso nakłuć w kilku miejscach i wcisnąć w nie czosnek). Włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do lodówki najlepiej na 24 godz.
- Piec 1 godzinę na każde 1 kg mięsa w temp. 190oC, na 15 min. przed końcem pieczenia zerwać rękaw i zapiekać do zezłocenia się mięsa, polewać sosem.
- Mięso musi „odpocząć” przed krojeniem ok. 10-15 min., pozostanie wtedy soczyste
Pieczeń z łopatki wieprzowej – dodatkowe informacje
Idealnie pasują kluski oraz kapusta zasmażana z boczkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami
Następny przepis: Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków