Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków

Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków

Pieczeń z łosia to przepis, który mimo swojej prostoty zaserwuje ci niezrównane doznania kulinarne. To danie, które można z powodzeniem podać na wielu okazjach – zarówno jako wyrafinowana przystawka na eleganckim przyjęciu, jak i ciepły, domowy obiad. Jest to przysmak, który zadowoli zarówno miłośników kanapek, jak i wielbicieli ziemniaków. Mięso z łosia, którego używamy w tym przepisie, dodaje potrawie wyrazistego, ale delikatnego smaku, który sprawdza się w różnych kombinacjach. Co więcej, łosoś to źródło wielu dobroczynnych składników odżywczych, co czyni naszą pieczeń nie tylko smaczną, ale i zdrową.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z jelenia, kilka grzybów leśnych lub kilka pieczarek, 1 sucha bułka tarta lub 3 kromki chleba, 3 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, 1.5 łyżki przyprawy Vegeta, 1/3 kostki smalcu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, papryka słodka, 3 łyżki bułki tartej, 3 jaja

Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę, czosnek i połowę z 1/3 kostki smalu, grzyby leśne lub pieczarki (obrane) zmielić razem z mięsem z łosia. Ja sama mielę łosinę ale można ponownie zmielić już wcześniej zmielone mięso razem z cebulą, czosnkiem, grzybami i częścią smalcu.
  2. 2.
    Resztę smalcu rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do mięsa, wymieszać ręką.
  3. 3.
    Namoczyć kajzerkę (lub chleb) w mleku, odsączyć dodać do masy mięsnej, wymieszać ręką.
  4. 4.
    Vegetę, pieprz, sól, majeranek, paprykę, zioła prowansalskie, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Można dodać także bazylię jak ktoś lubi. Mięso musi być dobrze doprawione.
  5. 5.
    Dodać surowe jaja, dokładnie wymieszać.
  6. 6.
    Formę do keksówki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub jeśli ktoś woli wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy wyłożyć masę mięsną.
  7. 7.
    Piekarnik nastawić na 180 stopni. Włożyć formę z mięsem do nagrzanego piekarnika i piec około 1.30 h. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.

Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków – dodatkowe informacje

Jesli ktoś lubi czuć fragmenty cebuli w pieczeni, zamiast ją zmielić może ja posiekac i przesmażyc na tłuszczu. Wierzch masy mięsnej w formię można posypać bułką tarta przed włożeniem do piekarnika. Mięso z łosia jest bardzo chude i suche dlatego można a w przypadku nie dodawania jakiegoś tłuszczu nawet trzeba je mieszać z innymi rodzajami bardziej tłustego mięsa. Można dodać także grzyby suszone, które trzeba wczesniej namoczyć a nastepnie zmielić z mięsem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń z łopatki wieprzowej
Następny przepis: Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode