Pieczeń z karczku 2 w 1
Przygotowując pieczeń z karczku wg przepisu „2 w 1”, mamy pewność smaku i satysfakcji podwójnie. To wyjątkowe danie, które jest nie tylko pyszne, ale też efektownie się prezentuje, idealne na uroczysty obiad czy rodzinne spotkania. Delikatne mięso, doskonale doprawione i pieczone aż do osiągnięcia idealnej soczystości, smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tak przygotowany karczek to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika kuchni domowej. Bez względu na okazję, z pewnością zachwyci wszystkich gości swoim intensywnym smakiem i aromatem.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy karkówki
- 2 dość czubate łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- sól
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka mielona
- majeranek
Pieczeń z karczku 2 w 1 – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Ze wszystkich stron posypujemy dość obficie solą, pieprzem, papryką i majerankiem, przyklepujemy, aby przyprawy przykleiły się do mięsa. Kilkakrotnie zawijamy ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, a jeszcze lepiej na 48 godzin. -
2.
Mięso odwijamy z folii, przekładamy do brytfanny i pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temperaturze 160-170 stopni. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso jeszcze przez 30 minut. -
3.
Mięso wyjmujemy, a wytworzony sos zlewamy do rondelka i zagotowujemy. Mąkę roztrzepujemy z ok. 3/4 szklanki wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, rozprowadzamy wodą do uzyskania pożądanej gęstości. Zagotowujemy. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem, ale najpierw trzeba skosztować, czy jest to potrzebne. -
4.
Z mięsa odkrajamy tyle plastrów, ile potrzebujemy porcji i podajemy z sosem. Resztę mięsa zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce i zużywamy jako wędlinę.
Słowa kluczowe: pieczeń z karczku
Pieczeń z karczku 2 w 1 – dodatkowe informacje
Mięso możemy wystudzić w całości wraz z wytworzonym sosem, następnie wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. Sos od pieczenia zachować. Mięso pokrojone w cienkie plastry podawać jako wędlinę, a w grubsze – po podgrzaniu np. w piekarniku pod przykryciem, w mikrofalówce lub na patelni – na obiad, wraz z sosem, przygotowanym według powyższego opisu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami
Następny przepis: Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków