Pieczarki faszerowane panierowane

Pieczarki faszerowane panierowane

Pieczarki faszerowane panierowane to przenikliwe połączenie smaków, które zadowoli każdego fana pieczarek. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych przystawek i idealna propozycja na spotkanie ze znajomymi. Są one wyjątkowo sycące dzięki bogatemu farszowi i chrupiącej panierce. Delikatne pieczarki napełnione są przepysznym nadzieniem, a całość otoczona jest kruchą, złocistą panierką. Wracając do faszerowania pieczarek, możliwości są naprawdę nieograniczone – od klasycznej mieszanki mięsnej, przez warzywa, aż po ser. Bez względu na wybór farszu, pieczarki faszerowane w panierce zawsze smakują nieziemsko.

Składniki:

  • 5 grzybów pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 – 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • Na panierkę:
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia

Pieczarki faszerowane panierowane – jak zrobić?

  1. Pieczarki oczyścić, usunąć trzonki i trochę miąższu. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na tłuszczu, do tego dodać pokrojone drobno trzonki i miąższ pieczarek. Usmażyć, doprawić do smaku. Do letniej masy wbić jajko, dodać pietruszkę i tyle bułki, aby farsz miał odpowiednią konsystencję. Nadziewać pieczarki, panierować i usmażyć. Podawać z pieczywem.

Pieczarki faszerowane panierowane – dodatkowe informacje

Można dodać wędlinę do farszu. W zależności od ilości usmażonych pieczarek danie może być przekąską lub samodzielnym daniem obiadowym czy kolacyjnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Następny przepis: Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode