Pieczarki faszerowane panierowane
Pieczarki faszerowane panierowane to przenikliwe połączenie smaków, które zadowoli każdego fana pieczarek. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych przystawek i idealna propozycja na spotkanie ze znajomymi. Są one wyjątkowo sycące dzięki bogatemu farszowi i chrupiącej panierce. Delikatne pieczarki napełnione są przepysznym nadzieniem, a całość otoczona jest kruchą, złocistą panierką. Wracając do faszerowania pieczarek, możliwości są naprawdę nieograniczone – od klasycznej mieszanki mięsnej, przez warzywa, aż po ser. Bez względu na wybór farszu, pieczarki faszerowane w panierce zawsze smakują nieziemsko.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 grzybów pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 – 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
- Na panierkę:
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- tłuszcz do smażenia
Pieczarki faszerowane panierowane – jak zrobić?
- Pieczarki oczyścić, usunąć trzonki i trochę miąższu. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na tłuszczu, do tego dodać pokrojone drobno trzonki i miąższ pieczarek. Usmażyć, doprawić do smaku. Do letniej masy wbić jajko, dodać pietruszkę i tyle bułki, aby farsz miał odpowiednią konsystencję. Nadziewać pieczarki, panierować i usmażyć. Podawać z pieczywem.
Pieczarki faszerowane panierowane – dodatkowe informacje
Można dodać wędlinę do farszu. W zależności od ilości usmażonych pieczarek danie może być przekąską lub samodzielnym daniem obiadowym czy kolacyjnym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Następny przepis: Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika