PIADINA czyli WŁOSKA TORTILLA
Piadina, nazywana również włoską tortillą, to proste, ale smaczne danie rodem z Włoch. Ten tradycyjny przekąsek jest niezwykle popularny w regionie Emilii-Romanii. Znana również jako piada sfogliata, charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem, które idealnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Piadina może być podana jako samodzielne danie lub jako dodatek do zupy czy sałatki. Idealnie sprawdza się również jako przekąsek na imprezach. Przygotowanie piadiny nie jest skomplikowane i nie wymaga zbyt wielu składników. Wystarczy, że masz pod ręką mąkę, sol, wodę i smalec! Przepis na piadinę jest różnorodny i można je dowolnie modyfikować.
admin
Składniki:
- ciasto (10 placków):
- 600 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g smalcu
- ok. 300 ml mleka
- nadzienie:
- ser typu stracchino, philadelfia lub mozzarella
- cieniutko pokrojona szynka parmeńska
- pomidory
- rukola
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- lub inne dodatki wg uznania:
- salami
- pieczona wieprzowina (porchetta)
- grzyby
- szpinak
- grillowane warzywa
- na słodko:
- Nutella
- konfitura
- świeże owoce
Piadina czyli włoska tortilla – jak zrobić?
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, smalec (w temp. pokojowej) i zacznij wyrabiać rekami ciasto dolewając stopniowo letnie mleko (w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być gładkie i elastyczne (w konsysestencji podobne do ciast na pierogi). Wyrabiaj przez ok. 5 min. Gotowe ciasto owiń dokładnie w bawełnianą sciereczką lub przeźroczystą folią spożywczą i pozostaw na ok. 30 min.
- Podziel ciasto na kulki o wadze mniej więcej 100 g każda. Na desce lub blacie lekko posypanym mąką rozwałkuj placki o wielkości dużego talerza (Ø 25cm) i grubości ok. 3 mm.
- Rozgrzej dobrze patelnie teflonową i piecz pojedynczo placki przez ok. 1-2 min z każdej strony. Ponakłuwaj je widelcem. Piadina będzie gotowa w momencie jak pojawią się brązowe przypieczone punkciki.
- Upieczony placki układaj jeden na drugim i trzymaj zawinięte w bawełnianej ściereczce w ciepłym miejscu lub bezpośrednio po upieczeniu nadziewaj. Nadzienie rozłóż na połowie placka, a następnie złóż na pół i podawaj.
- Moje ulubione nadzienie to serek stracchino, szynka parmeńska, pomidory w plastrach i rukola skropiona oliwą z oliwek z odrobiną soli. Dobierzcie składniki wg uznania. Równie dobrze smakuje bez dodatków jako alternatywa chleba.
Porady – dodatkowe informacje
Tradycyjnie piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Jeśli ktoś z was posiada kuchenną blaszę można je piec bezpośrednio na niej, będą bardziej przypominać w smaku te oryginalne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pho Ga - rosół po wietnamsku
Następny przepis: Pianka Cytrynowa