PESTO z PAPRYKĄ i RICOTTĄ (PESTO alla CALABRESE)

PESTO z PAPRYKĄ i RICOTTĄ (PESTO alla CALABRESE)

Przygotowanie domowego pesto to prawdziwa kulinarna radość. Włoskie smaki zawsze pasują do różnorodnych potraw, a pesto alla calabrese wprowadza do nich pikantny, wyrazisty akcent. Przepis na to tradycyjne, południowo-włoskie danie zawiera paprykę, która dodaje mu smaku i koloru, oraz delikatną i kremową ricottę, która wprowadza miękkość i harmonię. Ten przepis na pesto paprykowe idealnie nadaje się do makaronu, ale równie dobrze smakuje jako dodatek do kanapek, pizzy czy jako dip do warzyw. Pesto paprykowe to wspaniały sposób na dodanie intensywnego smaku i włoskiego charakteru do niemal każdej potrawy.

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka (około 350g)
  • pół średniej cebuli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 6 małych pomidorków
  • 150 g serka ricotta
  • 100 g sera typu parmezan lub sera owczego typu pecorino
  • około 50 ml oliwy z oliwek
  • 6 listków świeżej bazylii
  • ostra papryczka peperoncino (ilość według uznania)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Pesto z papryką i ricottą (pesto alla calabrese) – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i podsmażyć przez chwilę pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i peperoncino, lekko posolić i dusić pod przykryciem do miękkości (przez ok.15 min), pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Lekko przestudzić.
  2. Zmiksować rozdrabniaczem (na niskich obrotach) przestudzoną paprykę z resztą oliwy z oliwek, a następnie dodać starty na bardzo drobnej tarce ser parmezan, ricottę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować delikatnie do połączenia składników i uzyskania kremowej konsystencji.
  3. To pesto smakuje idealnie rozsmarowane na pieczonym na grillu lub w piekarniku chlebie (tzw. bruschetta) lub jako sos do ulubionego makaronu.
    Buon Appetito!

Porady – dodatkowe informacje

W sezonie na pomidory można zamiast koncentratu użyć pomidorków (najlepiej obranych ze skórki). Należy je udusić na patelni razem z papryką, a następnie wszystko zmiksować. Tak przygotowane pesto można zapasteryzować w słoiczkach (tzn. wyparzyć słoiczki, wlać pesto, zakręcić i zagotować słoiczki).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pesto z natki marchewki
Następny przepis: Pesto z suszonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode