Pełnoziarniste ciasto na pizzę

Pełnoziarniste ciasto na pizzę

Chcesz zjeść pizzę, ale dbasz o zdrową dietę? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! To pełnoziarniste ciasto na pizzę. Zamiast tradycyjnej mąki, do jej przygotowania używamy mąki pełnoziarnistej lub razowej. Dzięki temu pizza jest nie tylko smaczna, ale też o wiele bardziej zdrowa. Bogactwo błonnika i witamin zawartych w pełnoziarnistej mące sprawia, że to danie to doskonały wybór dla każdego, kto szuka pysznej, ale też zdrowej alternatywy dla typowych fast-foodów. Spróbuj naszego przepisu na pizzę pełnoziarnistą!

Składniki:

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

  • 0,5 szklanki zwykłej mąki pszennej

  • 3/4 szklanki wody

  • 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

Pełnoziarniste ciasto na pizzę – jak zrobić?

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie.
  2. Obie mąki przesiać do miski aby je napowietrzyć. To co zostanie w sitku po przesianiu mąki pełnoziarnistej wrzucić do miski, w tych łupinkach też są cenne składniki i błonnik. Dodać sól. Zrobić wgłębienie i wlać wodę z drożdżami. Wymieszać łyżką.
  3. Połączone składniki przełożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego.
  4. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę aż wyrośnie.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą chwilę zagniatać, a potem rozwałkować cienko na grubość 3-4 mm na stolnicy oprószonej mąką, przełożyć do blaszki na pizzę tak aby zachodziło na krawędzie.
  6. Wyłożyć warstwę sosu pomidorowego i ulubione składniki, odczekać 10 minut aż podrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.

Pełnoziarniste ciasto na pizzę – dodatkowe informacje

Można zrezygnować ze zwykłej mąki i w całości zastąpić ją mąką pełnoziarnistą. Ciasto jednak będzie trochę mniej puszyste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Peklowanie mięsa
Następny przepis: Pełnoziarniste naleśniki light

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode