Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu

Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu

Peixinhos da horta, dosłownie „rybki z ogrodu”, to tradycyjna portugalska przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Tradycyjnie przygotowuje się ją z zielonej fasolki, którą obtacza się w cieście i smaży na głębokim tłuszczu. Niezwykła nazwa przekąski wywodzi się od charakterystycznego kształtu fasolki, przypominającej małe rybki. Peixinhos da horta to doskonały pomysł na kolorowy i smaczny dodatek do obiadu czy kolacji, który z pewnością przypaść do gustu miłośnikom warzywnej kuchni.

Składniki:

  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki skondensowanego mleka nie słodzonego (w oryginale ciasto jest tylko na piwie ale mnie bardziej pasuje tak – można dać normalne mleko lub słodką śmietankę)
  • 3/4 szklanki usiekanych ziół świeżych (co jest pod ręką – ja dałam natkę pietruszki, koper, miętę, melisę i bazylię z przewagą pietruszki)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej z pestek winogron do głębokiego smażenia (w oryginale oliwa ale ja nie lubię)

Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu – jak zrobić?

  1. Czyścimy fasolkę. Odcinamy końcówki. Myjemy. Gotujemy na parze al dente. Odcedzić i przestudzić.
  2. W czasie kiedy fasolka się gotuje robimy ciasto. Miksujemy piwo, jajko, mleko z mąką. Dodajemy sól i pieprz. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Oczyścić zioła ze zbędnych grubych ogonków i zwiędłych listków. Umyć. Osuszyć i pokroić drobno.
    Wymieszać ciasto z ziołami.
  3. W garnuszku do głębokiego smażenia lub np. w woku rozgrzać olej. Sprawdzić czy jest odpowiednio gorący wrzucając kawałek skórki od chleba – jak zacznie zaraz skwierczeć i rumienić- to olej jest gorący.
  4. Fasolki pojedynczo maczamy w cieście i wrzucamy na olej. Smażymy na rumiano obracając i zdejmujemy łyżką cedzakową na papierowe naleśniki kuchenne by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  5. Podawać ciepłe chrupiące.

Peixinhos da horta – dodatkowe informacje

A nazwa „Peixinhos da horta” wywodzi się z tego, że usmażone wyglądają jak malutkie rybki namiętnie smażone w ten sposób przez Portugalczyków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pęczak z kurkami
Następny przepis: Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode