Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym

Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym

Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym to świetny sposób na zdrowszy komfortowy posiłek. Wykorzystując pełnoziarnisty makaron, zapewnia kluczowe błonnik i składniki odżywcze. Dodatek chudego mięsa mielonego, obficie przyprawionego, a następnie pieczonego pod kremową warstwą sera to świetna propozycja dla wielbicieli mięsnych dań, szukających zdrowych alternatyw. W tym przepisie szybko zorientujesz się, że dietetyczna zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem, możne być równie pyszna co jej klasyczna wersja, ale dużo korzystniejsza dla naszej sylwetki. Spróbuj, a przekonasz się że zdrowe jedzenie może być niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 25-30 dag pełnoziarnistego makaronu penne lub świderki
  • 25 dag mielonego wieprzowego mięsa
  • 20 dag pieczarek
  • kawałek cebuli
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 cukinii
  • domowy przecier pomidorowy lub pomidory w puszce
  • ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • Sos czosnkowy:
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano, sól, koperek

Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Makaron pełnoziarnisty gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szklimy cebulę z niewielką ilością masła, następnie dodajemy pieczarki. Dusimy, aż cała woda wyparuje. Pod koniec doprawiamy solą.
  3. Papierowym ręcznikiem przecieramy patelnię po pieczarkach. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażamy kilka minut pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dodajemy sól i zioła prowansalskie.
  4. Na drugiej patelni podsmażamy czosnek, a po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy mięso będzie prawie gotowe dodajemy przecier, bądź pomidory w puszcze. Przyprawiamy bazylią, oregano, gałką i imbirem. Smażymy jeszcze kilka minut.
  5. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 min. 5 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem i odrobiną oregano.
  6. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i koperkiem. Odstawiamy do lodówki.

Słowa kluczowe: dietetyczna zapiekanka z makaronem, dietetyczna zapiekanka z mięsem mielonym.

Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Zapiekanka bardzo dobrze smakuje również z keczupem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu
Następny przepis: Peklowana golonka z warzwywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode