Pasztet smarowny wątróbkowo – marchewkowy
Chcesz stworzyć coś pysznego, a jednocześnie zdrowego? Pasztet smarowny wątróbkowo – marchewkowy to propozycja idealna na śniadanie, kolację lub jako dodatek do kanapek na imprezę. To wyjątkowe połączenie wątróbki z marchewką doda Twoim potrawom niepowtarzalnego smaku. Obiad z takim dodatkiem to prawdziwe doświadczenie kulinarne. Pasztet smarowny wydobywa najciekawsze atrybuty ze swoich składników, a jego przygotowanie to czysta przyjemność. Starannie wyselekcjonowane ingrediencje walczą o dominację w doświadczeniu smakowym, tworząc jednocześnie harmonijną, pełną aromatów całość. Niezależnie od okazji, ten pasztet z pewnością zachwyci wszystkich miłośników domowej kuchni.
admin
Składniki:
- 1200 g wątróbki drobiowej
- 900 g obranej marchewki
- 4 -5 ząbków czosnku
- 250 g masła lub margaryny mlecznej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki octu 10%
- 1 Kostka Mięsna (10 g – na 1/2 L wody)
- 3 łyżeczki estragonu suszonego
- 2 łyżeczki kminku całego
- 1 łyżeczka tymianku otartego (suszonego)
- szczypta chilli (wg uznania)
- przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
- pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
Pasztet smarowny wątróbkowo – marchewkowy – jak zrobić?
- Wątróbkę umyć, usunąć wszelkie zbędne elementy, przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną w talarki lub półtalarki marchewkę, posiekany czosnek, margarynę, ocet, Kostkę Mięsną, estragon, kminek, tymianek i chilli. Całość zalać mlekiem i wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 45 – 50 min. Od czasu do czasu całość zamieszać. Wystudzić.
- Ugotowane składniki dokładnie zblendować. Pasztet doprawić przyprawą uniwersalną / solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Pasztet smarowny wątróbkowo – marchewkowy – dodatkowe informacje
Możliwa modyfikacja – zamiast 1 i 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki wody, można dodać 1 szklankę mleka i 1 szklankę domowego rosołu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet pieczony z kurczaka
Następny przepis: Pasztet staropolski