Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

Pasztet Staropolski to klasyczny przepis, który kojarzy się z rodziną, związanymi z nią tradycjami i smakiem domowego jedzenia. Stanowi doskonałą propozycję na śniadanie, kolację lub jako dodatek do świątecznego stołu. Związany jest głównie z kuchnią myśliwską, stąd często nazywany jest także pasztetem myśliwskim. Dzięki bogactwu składników – mięsa wieprzowego, wędzonego boczków, wątroby drobiowej i szeregu odpowiednio dobranych przypraw, posiada niepowtarzalny smak i aromat. Pasztet staropolski, zgodnie z tradycyjnym przepisem, powinien być starannie przygotowany i pieczony przez kilka godzin, co jedynie potęguje jego wyjątkowy charakter.

Składniki:

  • 1 kilogram mielonego mięsa wołowego
  • 1 kilogram świeżego boczku
  • 1 kilogram karkówki
  • 1 kilogram szynki
  • 1/2 kilograma wątróbki wieprzowej
  • 5 białych cebul
  • duży seler korzeniowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 5 bułek pszennych
  • 7 jajek
  • 2 sztuki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny mielony

Pasztet staropolski – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Silimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.

Pasztet staropolski – dodatkowe informacje

Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet smarowny wątróbkowo - marchewkowy
Następny przepis: Pasztet tradycyjny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode