Pasztet staropolski
Pasztet Staropolski to klasyczny przepis, który kojarzy się z rodziną, związanymi z nią tradycjami i smakiem domowego jedzenia. Stanowi doskonałą propozycję na śniadanie, kolację lub jako dodatek do świątecznego stołu. Związany jest głównie z kuchnią myśliwską, stąd często nazywany jest także pasztetem myśliwskim. Dzięki bogactwu składników – mięsa wieprzowego, wędzonego boczków, wątroby drobiowej i szeregu odpowiednio dobranych przypraw, posiada niepowtarzalny smak i aromat. Pasztet staropolski, zgodnie z tradycyjnym przepisem, powinien być starannie przygotowany i pieczony przez kilka godzin, co jedynie potęguje jego wyjątkowy charakter.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mielonego mięsa wołowego
- 1 kilogram świeżego boczku
- 1 kilogram karkówki
- 1 kilogram szynki
- 1/2 kilograma wątróbki wieprzowej
- 5 białych cebul
- duży seler korzeniowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- 5 bułek pszennych
- 7 jajek
- 2 sztuki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz czarny mielony
Pasztet staropolski – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Silimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.
Pasztet staropolski – dodatkowe informacje
Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet smarowny wątróbkowo - marchewkowy
Następny przepis: Pasztet tradycyjny