Pasztet smarowny wątróbkowo - marchewkowy

Pasztet smarowny wątróbkowo – marchewkowy

Chcesz stworzyć coś pysznego, a jednocześnie zdrowego? Pasztet smarowny wątróbkowo – marchewkowy to propozycja idealna na śniadanie, kolację lub jako dodatek do kanapek na imprezę. To wyjątkowe połączenie wątróbki z marchewką doda Twoim potrawom niepowtarzalnego smaku. Obiad z takim dodatkiem to prawdziwe doświadczenie kulinarne. Pasztet smarowny wydobywa najciekawsze atrybuty ze swoich składników, a jego przygotowanie to czysta przyjemność. Starannie wyselekcjonowane ingrediencje walczą o dominację w doświadczeniu smakowym, tworząc jednocześnie harmonijną, pełną aromatów całość. Niezależnie od okazji, ten pasztet z pewnością zachwyci wszystkich miłośników domowej kuchni.

Składniki:

  • 1200 g wątróbki drobiowej
  • 900 g obranej marchewki
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • 250 g masła lub margaryny mlecznej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 Kostka Mięsna (10 g – na 1/2 L wody)
  • 3 łyżeczki estragonu suszonego
  • 2 łyżeczki kminku całego
  • 1 łyżeczka tymianku otartego (suszonego)
  • szczypta chilli (wg uznania)
  • przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
  • pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

Pasztet smarowny wątróbkowo – marchewkowy – jak zrobić?

  1. Wątróbkę umyć, usunąć wszelkie zbędne elementy, przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną w talarki lub półtalarki marchewkę, posiekany czosnek, margarynę, ocet, Kostkę Mięsną, estragon, kminek, tymianek i chilli. Całość zalać mlekiem i wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 45 – 50 min. Od czasu do czasu całość zamieszać. Wystudzić.
  2. Ugotowane składniki dokładnie zblendować. Pasztet doprawić przyprawą uniwersalną / solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce.

Pasztet smarowny wątróbkowo – marchewkowy – dodatkowe informacje

Możliwa modyfikacja – zamiast 1 i 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki wody, można dodać 1 szklankę mleka i 1 szklankę domowego rosołu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet pieczony z kurczaka
Następny przepis: Pasztet staropolski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode