Pasztet domowy pieczony
Pasztet domowy pieczony to prawdziwa kulinarna perła wśród przysmaków stworzonych domowym sposobem. Ten smakowity, mięsny wyrób z wieprzowiny to swoisty symbol polskiej kuchni, definiujący jej tradycję i kulturę. Delikatne mięso, idealnie połączone z wybranymi przyprawami, które razem tworzą niepowtarzalny smak – to sekret dobrego pasztetu. Do tego, pieczony w piekarniku nabiera wyjątkowej tekstury i aromatu. Z tą porcją wiedzy, dobrze jest wiedzieć, jak zrobić tak dobry pasztet domowy, żeby był równie pyszny, jak ten kupowany. Ten przepis pokaże Ci krok po kroku jak to osiągnąć, by efekt końcowy był wręcz oszałamiający. Oto sekrety domowych pasztetów.
admin
Składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 udo z kurczaka
- 100 g wątróbki drobiowej
- 100 g surowego boczku
- 50 g słoniny
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko surowe
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Pasztet domowy pieczony – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Łopatkę,udo,boczek i warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować 1 godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić wątróbkę i cebulę. Podsmażyć całość i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wrzucić ugotowane wcześniej mięso (udo obrane od kości) i warzywa,wątróbkę z cebulą i słoninę. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy dodać jajko,majeranek,bułkę tartą,przyprawę uniwersalną,przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
Pasztet domowy pieczony – dodatkowe informacje
Zamiast łopatki można użyć karkówki lub innego mięsa. Można też użyć mięsa z rosołu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pasztet do smarowania
Następny przepis: Pasztet drobiowy (bez pieczenia)