Paszteciki z mięsem i kapustą
Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnych, polskich pasztecików drożdżowych z mięsem i kapustą. To nieodłączny element polskiej kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Paszteciki mięsne to idealna propozycja na domowe spotkania, imprezy czy pikniki. Drobne drożdżowe bułeczki wypełnione aromatycznym farszem z mięsa i kapusty to doskonała przekąska, która zaspokaja głód i smakuje niezwykle pysznie. Wypróbuj nasz przepis na paszteciki z mięsem i odkryj sekret ich niepowtarzalnego smaku. Zapewniamy, że ten farsz do pasztecików będzie hitem każdej domowej imprezy.
admin
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- sól
- 20 dag margaryny
- kminek do posypania
- jajko do smarowania
- Farsz:
- 1 kg łopatki bez kości
- 80 dag kapusty kiszonej
- 2-3 cebule
- 10 dag masła
- olej
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Paszteciki z mięsem i kapustą – jak zrobić?
- Przygotowujemy farsz: kapustę gotujemy ok. godziny, odciskamy i siekamy. Mięso gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i mielimy. Cebule kroimy w kostkę, dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Wkładamy mięso, kapustę i przyprawy. Smażymy kilka minut. Studzimy.
- Robimy ciasto: przesianą mąkę siekamy nożem z miękką margaryną. Dodajemy jajka, drożdże rozprowadzone w śmietanie i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty 6×8 cm lub 3×6 cm. Pośrodku każdego nakładamy porcję farszu. Zwijamy w rulon, zlepiamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem. Układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy na złoty kolor w 180 °C.
Słowa kluczowe: paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą, paszteciki mięsne, przepis na paszteciki z mięsem, farsz do pasztecików
Paszteciki z mięsem i kapustą – dodatkowe informacje
● Podczas przygotowywania farszu do pasztecików z mięsem i kapustą można dodać także kilka pieczarek. Należy je oczyścić, drobno pokroić i udusić na maśle razem z cebulą.
● Aby wzbogacić smak i aromat farszu, warto dodać podczas smażenia łyżeczkę ziół prowansalskich
oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Porady redakcyjne
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paszteciki z farszem mięsnym ciocI Hani
Następny przepis: PASZTET BABUNI