Paszteciki z mięsem i kapustą

Paszteciki z mięsem i kapustą

Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnych, polskich pasztecików drożdżowych z mięsem i kapustą. To nieodłączny element polskiej kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Paszteciki mięsne to idealna propozycja na domowe spotkania, imprezy czy pikniki. Drobne drożdżowe bułeczki wypełnione aromatycznym farszem z mięsa i kapusty to doskonała przekąska, która zaspokaja głód i smakuje niezwykle pysznie. Wypróbuj nasz przepis na paszteciki z mięsem i odkryj sekret ich niepowtarzalnego smaku. Zapewniamy, że ten farsz do pasztecików będzie hitem każdej domowej imprezy.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • sól
  • 20 dag margaryny
  • kminek do posypania
  • jajko do smarowania
  • Farsz:
  • 1 kg łopatki bez kości
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 2-3 cebule
  • 10 dag masła
  • olej
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

Paszteciki z mięsem i kapustą – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy farsz: kapustę gotujemy ok. godziny, odciskamy i siekamy. Mięso gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i mielimy. Cebule kroimy w kostkę, dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Wkładamy mięso, kapustę i przyprawy. Smażymy kilka minut. Studzimy.
  2. Robimy ciasto: przesianą mąkę siekamy nożem z miękką margaryną. Dodajemy jajka, drożdże rozprowadzone w śmietanie i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty 6×8 cm lub 3×6 cm. Pośrodku każdego nakładamy porcję farszu. Zwijamy w rulon, zlepiamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem. Układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy na złoty kolor w 180 °C.

Słowa kluczowe: paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą, paszteciki mięsne, przepis na paszteciki z mięsem, farsz do pasztecików

Paszteciki z mięsem i kapustą – dodatkowe informacje

● Podczas przygotowywania farszu do pasztecików z mięsem i kapustą można dodać także kilka pieczarek. Należy je oczyścić, drobno pokroić i udusić na maśle razem z cebulą.

● Aby wzbogacić smak i aromat farszu, warto dodać podczas smażenia łyżeczkę ziół prowansalskich

oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Porady redakcyjne


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paszteciki z farszem mięsnym ciocI Hani
Następny przepis: PASZTET BABUNI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode