PASZTET BABUNI

PASZTET BABUNI

Pasztet babuni to jedno z najbardziej wykwintnych dań, które można przyrządzić w domu. To pachnąca tradycją potrawa, której smak przenosi nas do kuchni naszych, pełnych miłości i ciepła, babć. Przygotowany zgodnie z tym przepisem pasztet, podany na chrupiącej bułeczce z ogórkiem kiszonym, smakuje nieziemsko. Starannie dobrane składniki, które łączą się w idealną harmonię, tworzą niepowtarzalny smak. Przepis na pasztet babuni to nie tylko świetne rozwiązanie na domowe spotkania z rodziną, ale także sposób na przyrządzenie tradycyjnej wielkanocnej potrawy. Kremowa konsystencja, wspaniały aromat i niepowtarzalny smak – to wszystko w jednym daniu!

Składniki:

  • wątroba wieprzowa – 0,60 dag + mleko do jej namoczenia
  • 2 skórki wieprzowe wycięte z boczku czy słoniny
  • kawałek chudej wołowiny/u mnie 15cm kawałek/
  • 1 udziec z indyka
  • 0,5 karkówki/porcja sklepowa przekrojona na pół/
  • 1 porcja sklepowa łopatki
  • 3/4 płata boczku /wg miary sklepowej/
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku z łupiną
  • pół małego selera korzeniowego
  • 3 czerstwe bułki
  • 10 pieczarek
  • 3 duże listki laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • kilka suszonych grzybków
  • 4 kostki bulionowe o różnych smakach
  • przyprawa uniwersalna, sól, pieprz ziołowy, słodka mielona papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
  • koperek posiekany
  • wino, Brandy lub Śliwowica, Mascarpone
  • 8 jajek

Pasztet babuni – jak zrobić?

  1. Mięso i warzywa zalać wodą tyle aby lekko przykryć mięso. Zagotować i zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i dodać: 3 duże listki laurowe, kilkanaście ziarenek pieprzu, 4 kostki bulionowe u mnie drobiowa, wołowa, cielęca, z boczku wędzonego. Dodałam też kilka suszonych grzybków, 7 ziarenek ziela angielskiego, 4 łyżki przyprawy uniwersalnej, 4 łyżki soli, 1 czubatą łyżeczkę czosnku granulowanego. W połowie gotowania dodałam też 1 czubatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Gotować długo na wolnym ogniu, aż mięso dobrze zmięknie. 30 minut przed końcem dodać wątrobę wcześniej namoczoną w mleku. 3 czerstwe bułki namoczyć w wywarze mięsnym. W czasie gotowania mięsiwa przygotować pieczarki z cebulką: 2 cebule pokroić może być grubiej, potem zeszklić na maśle z odrobiną oleju, dodać czosnku i zeszklić, wrzucić pokrojone pieczarki (10 sztuk) i przesmażyć. Pod koniec dodać trochę mascarpone (2 łyżki), wymieszać, wlać trochę wina białego i można dodać koperek lub natkę pietruszki. Doprawić pieprzem ziołowym, przyprawą uniwersalną. Wystudzić.
  2. Gotowe mięso pokroić i zemleć razem z pieczarkami, wątróbką i namoczoną bułką oraz marchewką, pietruszką i selerem korzeniowym. Wymieszać, dodać 8 żółtek, 3 łyżki brandy lub śliwowicy swojskiej (ja dodałam śliwowicy). Masę mięsną doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, przyprawą uniwersalną, pieprzem czarnym i ziołowym, słodką mieloną papryką. Na koniec dodać ubite białka.
  3. Masę przełożyć do 4 foremek keksówek o wymiarach 30/12cm, wstawić do piekarnika i na dolną blaszkę poniżej wlać szklankę wody. Piec 1.35 minut w 180 st.
  4. Wywar w którym gotujemy mięso musi być porządnie doprawiony i po ugotowaniu mięso powinno wystudzić się w tym wywarze aby jeszcze bardziej przeszło zapachem przypraw.
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu w blaszkach aby łatwiej było wyjąć w całości ogrzewam chwilkę keksówkę nad gazem trzymając ją tuż nad ogniem.

Tekst: Pasztet babuni – jak zrobić? Sposób przygotowania:

PASZTET BABUNI – dodatkowe informacje

Aby pasztet babuni był smaczny i soczysty 1/3 masy powinny stanowić warzywa z grzybami. Jedna skórka dodana do pasztetu ma wielkość porównywalną mniej więcej do wielkości kartki z zeszytu 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: paszteciki ze szpinakiem
Następny przepis: Pasztet domowy świąteczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode