Pasztet domowy świąteczny

Pasztet domowy świąteczny

Pasztet domowy świąteczny jest klasyką kuchni domowej podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten sprawdzony przepis na pasztet świąteczny dostarczy niezapomnianych smaków, które będą cieszyć rodzinę i przyjaciół przy świątecznym stole. W pełni domowej roboty, z pełnowartościowych składników, pasztet na święta Bożego Narodzenia to prawdziwy hit. To idealna propozycja nie tylko dla miłośników tradycyjnej kuchni, ale właściwie dla każdego, kto ceni sobie połączenie wyjątkowego smaku z doskonałym wyglądem dania. Spróbuj pasztetów świątecznych i przekonaj się, jak prosta potrawa może stać się gwiazdą Twojego świątecznego stołu.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki)
  • 400g podgardla wieprzowego
  • 400g filetu drobiowego
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka ziarenek jałowca
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • garść suszonych grzybków
  • 2 liście laurowe
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 100ml słodkiego deserowego wina (np. Porto)
  • 3 jaja
  • 75ml koniaku
  • Pęczek szczypiorku (można pominąć)
  • sól
  • Smalec do smażenia i smarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Pasztet domowy świąteczny – jak zrobić?

  1. Mięso (oprócz wątróbki) umyć, pokroić w dość spore kawałki. Cebule obrać, przekroić na pół. Grzyby namoczyć na ok. 20 minut. W dużym rondlu roztopić 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony na rumiano, dodać cebule, przyprawy, grzyby, podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu 1,5godziny. W trakcie duszenia należy co jakiś czas podlewać gorącą wodą, by się nie przypaliło. Dodać wątróbkę, dusić jeszcze 30 minut.
  2. Ostudzić.
  3. Kajzerki polać sosem z mięsa i winem. Razem z mięsem zemleć 3 razy, dodać koniak, jaja, pokrojony szczypiorek, sól, wymieszać.
  4. Foremkę (ok. 10×25) wysmarować smalcem, posypać bułką tartą, wyłożyć pasztet. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temp. 180st.C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.

Sprawdzony przepis na pasztet świąteczny, pasztet na święta bożego narodzenia, pasztet na boże narodzenie, pasztet na swieta, pasztety świąteczne, pasztety swiateczne

Pasztet domowy świąteczny – dodatkowe informacje

zamiast szczypiorku można dodać pistacje, drobno pokrojone suszone pomidory lub śliwki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PASZTET BABUNI
Następny przepis: pasztet do smarowania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode