Paszteciki krucho-drożdżowe
Składniki:
- Ciasto:
- 22g świeżych drożdży
- 100-125ml śmietany 21% (6-8 łyżek)
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 200g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- Farsz:
- 400g wieprzowiny
- 400g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 cebule
- sól, pieprz, kminek
Paszteciki krucho-drożdżowe – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłej śmietanie z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i cukru. Gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodać do mąki, jajek i masła pokrojonego w małą kostkę. Wszystko zagnieść.
-
Farsz: mięso gotować do miękkości z warzywami, schłodzone zmielić z warzywami w maszynce, kapustę obgotować, odcedzić, pokroić drobno, cebulę zeszklić na oleju, posolić i popieprzyć, dodać kapustę i dusić do miękkości, połączyć doprawiając do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym kminkiem.
-
Ciasto rozwałkować cienko, zrobić rulon z farszu i zwinąć w roladę, pokroić na małe paszteciki, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piec na blaszce wysypanej mąką ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Słowa kluczowe: paszteciki siostry anastazji, kruche paszteciki siostry anieli, paszteciki krucho drożdżowe siostry anastazji
Paszteciki krucho-drożdżowe – dodatkowe informacje
Paszteciki siostry Anastazji to kruche paszteciki, które doskonale smakują z czerwonym barszczem. Ten przepis na paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji oraz kruche paszteciki siostry Anieli jest niezwykle pyszny i sprawdzi się na różne okazje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu
Następny przepis: Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą