Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe

Zapraszamy do odkrycia doskonałych pasztecików krucho-drożdżowych, które są klejnotem polskiej kuchni. Te pyszne przysmaki mają tradycyjny, niepowtarzalny smak, który zawsze kojarzy się z domowym ciepłem i rodziną. Ich wyjątkowe połączenie kruchego ciasta i unikalnej, drożdżowej struktury jest dziełem niezrównanej Siostry Anastazji, która przekazała tę recepturę pokoleniom. Swój smak zawdzięczają jedynie naturalnym składnikom, co sprawia, że są one zdrowe i pożywne. Jeśli lubisz smak domowej kuchni i cenisz sobie tradycyjne receptury, kruche paszteciki siostry Anieli na pewno przypadną Ci do gustu!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 22g świeżych drożdży
  • 100-125ml śmietany 21% (6-8 łyżek)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • Farsz:
  • 400g wieprzowiny
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, kminek

Paszteciki krucho-drożdżowe – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłej śmietanie z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i cukru. Gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodać do mąki, jajek i masła pokrojonego w małą kostkę. Wszystko zagnieść.

  2. Farsz: mięso gotować do miękkości z warzywami, schłodzone zmielić z warzywami w maszynce, kapustę obgotować, odcedzić, pokroić drobno, cebulę zeszklić na oleju, posolić i popieprzyć, dodać kapustę i dusić do miękkości, połączyć doprawiając do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym kminkiem.

  3. Ciasto rozwałkować cienko, zrobić rulon z farszu i zwinąć w roladę, pokroić na małe paszteciki, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piec na blaszce wysypanej mąką ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Słowa kluczowe: paszteciki siostry anastazji, kruche paszteciki siostry anieli, paszteciki krucho drożdżowe siostry anastazji

Paszteciki krucho-drożdżowe – dodatkowe informacje

Paszteciki siostry Anastazji to kruche paszteciki, które doskonale smakują z czerwonym barszczem. Ten przepis na paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji oraz kruche paszteciki siostry Anieli jest niezwykle pyszny i sprawdzi się na różne okazje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu
Następny przepis: Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode