Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu to tradycyjne danie, które sprawdza się jako przystawka, drugie śniadanie czy zakąska na imprezę. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Wypełnienie pasztecików mięsem z drobiu doda im smaku i sycącej zawartości. Ich puszyste, drożdżowe ciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jeżeli szukasz klasycznego przepisu na paszteciki drożdżowe z mięsem, to ten jest idealny. Utrzymany w tradycyjnej formule, sprawi, że Twoje paszteciki będą smakować tak, jak te od babci. Paszteciki z mięsem w sam raz na każdą okazję. Sprawdź go już teraz!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 0,5kg mąki
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ kostki margaryny
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól, pieprz
  • Starta gałka muszkatołowa
  • Farsz:
  • 50-60 dag gotowanego mięsa (np. z rosołu)
  • Gotowane warzywa z rosołu (nie muszą być koniecznie, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • olej
  • Ponadto:
  • Śmietana lub jajko (do posmarowania pasztecików)
  • Kminek

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu – jak zrobić?

  1. 1. Farsz: Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce sitkiem ze średnimi lub małymi otworami. Dodać cebulę, przyprawić, dobrze wymieszać.
  2. 2. Ciasto: Z drożdży, z połowy mleka i cukru zrobić zaczyn. Pozostawić go do wyrośnięcia. Następnie zaczyn wlać do mąki, dodać jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, a na końcu roztopioną, wystudzoną margarynę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzina).
  3. 3. Paszteciki: Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Wzdłuż dłuższego boku, na 1-2 cm od brzegu ciasta układać farsz, po czym ciasto zawinąć i podzielić na około 3 cm kawałki. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy podrosną – po około 30 minutach, posmarować je śmietaną lub rozmąconym jajkiem. Posypać kminkiem. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu – dodatkowe informacje

Zamiast kminku do posypania pasztecików można użyć maku, ziaren słonecznika lub sezamu. Można je jeść na ciepło (prosto z piekarnika), na zimno albo odgrzać w piekarniku na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pastylki miętowe
Następny przepis: Paszteciki krucho-drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode