Pastylki miętowe
Odkryj słodki i orzeźwiający smak domowych pastylek miętowych w czekoladzie. Ta nieskomplikowana receptura to doskonały sposób na stworzenie własnych odświeżających cukierków. Miętowe pastylki pokryte gładką, ciemną czekoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są lekkie, nieco chrupiące i wyjątkowo aromatyczne, a czekolada dodaje im dodatkowej głębi smaku. Te cudowne pastylki to doskonały sposób na posłodzenie sobie dnia czy też na przygotowanie małego, słodkiego podarunku dla bliskiej osoby. Wypróbuj przepis na pastylki miętowe w czekoladzie i przekonaj się, jak łatwo jest przyrządzić własne, domowe cukierki.
admin
Składniki:
- 1 jajko białko
- 0,5 kg cukru pudru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu lub olejku miętowego
- 2 tabliczki (200g) gorzkiej czekolady
- ewentualna posypka kolorowa
Pastylki miętowe – jak zrobić?
- Cukier puder, sok z cytryny, białko i olejek miętowy połączyć ze sobą i zagnieść na gładką masę.
- Stolnicę posypać cukrem pudrem i rozwałkować masę jak najcieniej – około 0,5 cm.
- Kieliszkiem lub literatką wycinać krążki.
- Pozostawić je, aby dobrze wyschły.
- Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej. Studzić.
- Gdy czekolada przestygnie, zanurzać w niej krążki z masy miętowej (czekolada nie może być zbyt ciepła, bo rozpuści nam masę).
- Układać na papierze do pieczenia i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc), aby zastygły. Można wcześniej posypać kolorowymi cukiereczkami.
Pastylki miętowe – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wychodzi ok 35 pastylek. Jeśli ktoś lubi mocno miętowe słodkości, zalecam dodać więcej olejku miętowego. Ja akurat robię łagodne, aby dzieci mogły zjeść. Im cieńsza jest biała warstwa, tym pastylki są moim zdaniem smaczniejsze. Świetnie orzeźwiają latem, gdy podamy je schłodzone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: paszteciki z pasztetem
Następny przepis: Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu