Pascha czekoladowa
Pascha czekoladowa to niezwykle smakowity deser, który swoje korzenie ma w tradycyjnej polskiej kuchni. Pascha wywodzi się od typowej potrawy spożywanej podczas świąt Wielkanocnych, lecz dzięki dodatkowi czekolady, zyskała nowy, unikalny smak. Ta słodka propozycja może być doskonałym pomysłem na zakończenie obiadu w gronie rodziny, zwłaszcza dla miłośników czekolady. Idealnie kremowa i aksamitna tekstura tego deseru na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Nic dziwnego – kuszące połączenie twarogu, masła, cukru, wanilii i intensywnej czekolady, tworzy prawdziwy rarytas.
admin
Składniki:
- 500g twarogu domowego
- 100g masła
- 90ml śmietanki 33%-36%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 80-90g gorzkiej czekolady
- do smaku – suszona wiśnia
- 3-4 łyżki czekoladowej polewy
Pascha czekoladowa – jak zrobić?
- Zmiel twaróg dwa razy przez praskę, wyciśnij i dodaj masło pokojowej temperatury. Rozetrzyj na jednolitą masę.
- Śmietanę zmiksuj, stopniowo dodając cukier. Ubitą śmietanę dodaj do twarogowej masy i wymieszaj.
- Czekoladę roztopić na wodnej bani: miseczkę z czekoladą wstaw w większą miseczkę z gorącą wodą.
- Ciepłą czekoladę (nie gorącą!) powoli dodawaj do masy serowej, cały czas mieszając. Na koniec dodaj 2-3 łyżki suszonej wiśni (wcześniej przemyj gorącą wodą).
- Formę do paschy wyściel wilgotną gazą, złożoną w dwie warstwy. Na gazę wyłóż czekoladowo-twarogową masę, przykryj gazą i postaw talerz z ciężarem (np. słoik z wodą). Zostaw na parę godzin w pokojowej temperaturze, od czasu do czasu odlewaj serwatkę. Następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Wyłóż paschę z foremki i polej czekoladową polewą: 2 łyżki śmietanki roztopić na wodnej bani z 1 łyżką miodu, dodaj 50g gorzkiej czekolady i wymieszaj na jednolitą masę.
Słowa kluczowe: pascha czekoladowa
Pascha czekoladowa – dodatkowe informacje
Wiśnie można zamienić na kawałeczki czekolady.