pascha
Pascha to tradycyjny wypiek wielkanocny, pochodzący z Rosji, który zdobył swoją popularność również w Polsce. Słodki, kremowy smak paschy to gratka dla wielu osób, a różnorodność dodatków sprawia, że każdy może dostosować przepis do swoich upodobań. Niewielka ilość składników, które z pewnością znajdują się w Twojej kuchni, oraz prostota wykonania czynią z paschy doskonały wybór na świąteczny deser. Jeśli więc zastanawiasz się, jak zrobić paschę, prezentujemy Ci ten przepis. Korzystając z naszych wskazówek, z łatwością zaskoczysz rodzinę i gości tym wyjątkowym ciastem.
admin
Składniki:
- 1 kilogram zmielonego twarogu (nie z wiaderka)
- 10 dekagramów rodzynek
- 10 dekagramów żurawiny
- 10 dekagramów skórki pomarańczowej
- 10 dekagramów orzechów włoskich
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki masła
- Sok i skórka z jednej cytryny
- Puszka karmelu
Pascha – jak zrobić?
- Żółtka z cukrem ubić na parze.
- Masło utrzeć na puch i dodawać na przemian twaróg i masę z żółtek.
- Na koniec dodać bakalie, czekoladę, sok i skórkę z cytryny.
- Foremkę metalową do babek wyłożyć gazą. Wyłożyć masę serową i schłodzić najlepiej ok 12 godzin.
- Wyłożyć na talerz i udekorować karmelem.
Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem ubić na parze.
Masło utrzeć na puch i dodawać na przemian twaróg i masę z żółtek.
Na koniec dodać bakalie, czekoladę, sok i skórkę z cytryny.
Foremkę metalową do babek wyłożyć gazą. Wyłożyć masę serową i schłodzić najlepiej ok 12 godzin. Wyłożyć na talerz i udekorować karmelem.
pascha – dodatkowe informacje
Do paschy można dodać swoje ulubione bakalie. Udekorować można również czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parzybroda z młodej kapusty
Następny przepis: Pascha czekoladowa