pascha

pascha

Pascha to tradycyjny wypiek wielkanocny, pochodzący z Rosji, który zdobył swoją popularność również w Polsce. Słodki, kremowy smak paschy to gratka dla wielu osób, a różnorodność dodatków sprawia, że każdy może dostosować przepis do swoich upodobań. Niewielka ilość składników, które z pewnością znajdują się w Twojej kuchni, oraz prostota wykonania czynią z paschy doskonały wybór na świąteczny deser. Jeśli więc zastanawiasz się, jak zrobić paschę, prezentujemy Ci ten przepis. Korzystając z naszych wskazówek, z łatwością zaskoczysz rodzinę i gości tym wyjątkowym ciastem.

Składniki:

  • 1 kilogram zmielonego twarogu (nie z wiaderka)
  • 10 dekagramów rodzynek
  • 10 dekagramów żurawiny
  • 10 dekagramów skórki pomarańczowej
  • 10 dekagramów orzechów włoskich
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła
  • Sok i skórka z jednej cytryny
  • Puszka karmelu

Pascha – jak zrobić?

  1. Żółtka z cukrem ubić na parze.
  2. Masło utrzeć na puch i dodawać na przemian twaróg i masę z żółtek.
  3. Na koniec dodać bakalie, czekoladę, sok i skórkę z cytryny.
  4. Foremkę metalową do babek wyłożyć gazą. Wyłożyć masę serową i schłodzić najlepiej ok 12 godzin.
  5. Wyłożyć na talerz i udekorować karmelem.

Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem ubić na parze.
Masło utrzeć na puch i dodawać na przemian twaróg i masę z żółtek.
Na koniec dodać bakalie, czekoladę, sok i skórkę z cytryny.
Foremkę metalową do babek wyłożyć gazą. Wyłożyć masę serową i schłodzić najlepiej ok 12 godzin. Wyłożyć na talerz i udekorować karmelem.

pascha – dodatkowe informacje

Do paschy można dodać swoje ulubione bakalie. Udekorować można również czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parzybroda z młodej kapusty
Następny przepis: Pascha czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode