Parzybroda

Parzybroda

Parzybroda to tradycyjna, polska potrawa, której historia sięga czasów średniowiecza. Charakterystyczna, pikantna zupa, przyrządzana jest głównie z mięsa, warzyw oraz kaszy. To danie gwarantuje wyjątkowy smak, który łączy w sobie wiele różnych aromatów. Istnieje wiele odmian parzybrody, różnicujących się składnikami i sposobem przyrządzania, jednak podstawowe składniki zawsze pozostają te same. To idealna propozycja na rodzinny obiad, szczególnie w chłodne, jesienne dni. Parzybroda jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i sycąca. Smakosze tradycyjnej, polskiej kuchni na pewno polubią to danie. Jedno jest pewne – warto spróbować tej klasycznej polskiej potrawy!

Składniki:

  • Srednia główka kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 kawałki kiełbasy
  • 4 łżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oleju

Parzybroda – jak zrobić?

  1. Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować, zagotować w osolonej wodzie (najlepiej w szerokim garnku), gotować bez przykrycia.
  2. Obrać ziemniaki, gdy kapusta jest prawie miękka, ułożyć na nich warstwę ziemniaków, przykryć i gotować do miękkości.
  3. Pokroić kiełbasę i dodać do niej cebulę, podsmażyć na oleju, kiedy się zeszkli cebula, dodać mąkę i zasmażyć.
  4. Odcedzić ziemniaki z kapustą. Ubijać je na puree tłuczkiem do ziemniaków.
  5. Dodać zasmażkę i dusić 5-10 min. Smacznego!!!

Słowa kluczowe: pazibroda, potrawa.

Parzybroda – dodatkowe informacje

W wersji wegetariańskiej można pazibrodę zastąpić pieczarkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parzybroda
Następny przepis: Parzony udziec z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode