Parzybroda
Parzybroda to tradycyjna, polska potrawa, której historia sięga czasów średniowiecza. Charakterystyczna, pikantna zupa, przyrządzana jest głównie z mięsa, warzyw oraz kaszy. To danie gwarantuje wyjątkowy smak, który łączy w sobie wiele różnych aromatów. Istnieje wiele odmian parzybrody, różnicujących się składnikami i sposobem przyrządzania, jednak podstawowe składniki zawsze pozostają te same. To idealna propozycja na rodzinny obiad, szczególnie w chłodne, jesienne dni. Parzybroda jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i sycąca. Smakosze tradycyjnej, polskiej kuchni na pewno polubią to danie. Jedno jest pewne – warto spróbować tej klasycznej polskiej potrawy!
admin
Składniki:
- Srednia główka kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 3 kawałki kiełbasy
- 4 łżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju
Parzybroda – jak zrobić?
- Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować, zagotować w osolonej wodzie (najlepiej w szerokim garnku), gotować bez przykrycia.
- Obrać ziemniaki, gdy kapusta jest prawie miękka, ułożyć na nich warstwę ziemniaków, przykryć i gotować do miękkości.
- Pokroić kiełbasę i dodać do niej cebulę, podsmażyć na oleju, kiedy się zeszkli cebula, dodać mąkę i zasmażyć.
- Odcedzić ziemniaki z kapustą. Ubijać je na puree tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodać zasmażkę i dusić 5-10 min. Smacznego!!!
Słowa kluczowe: pazibroda, potrawa.
Parzybroda – dodatkowe informacje
W wersji wegetariańskiej można pazibrodę zastąpić pieczarkami.