parowane ziemniaczki
Przygotowanie parowanych ziemniaczków to idealna propozycja dla osób, które poszukują zdrowych i smacznych dodatków do swoich posiłków. Parowanie ziemniaków jest łatwym i skutecznym sposobem na zachowanie witamin i składników mineralnych zawartych w tych warzywach. Co więcej, parowane ziemniaki są delikatne dla żołądka, nadają się do różnego rodzaju sałatek, a także stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnie gotowanych ziemniaków, to ten przepis na pewno spełni twoje oczekiwania. Zachowując prostotę i naturalny smak, parowane ziemniaczki to prawdziwa gratka nie tylko dla wegan i wegetarian.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg świeżych ziemniaków, najlepiej małych i okrągłych
- sól
- 2 łyżki tradycyjnej kwaśnej śmietany
- pęczek koperku
Parowane ziemniaczki – jak zrobić?
- Ziemniaki myjemy i oczyszczamy za pomocą szczoteczki.
- Przekładamy do garnka o grubym dnie. Solimy. Zalewamy niewielką ilością wody (niepełna szklanka). Ziemniaki gotujemy około 30 minut pod przykryciem, aż woda się wygotuje, a ziemniaki będą miękkie.
- Do ugotowanych ziemniaków dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Potrząsamy garnkiem, aby śmietana i koperek dokładnie pokryły ziemniaki. Zostawiamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Parowane ziemniaczki – dodatkowe informacje
Zamiast śmietany tradycyjnie można użyć masła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parfait jogurtowe z malinami
Następny przepis: Parowańce z twarogiem na słodko