parowane ziemniaczki

parowane ziemniaczki

Przygotowanie parowanych ziemniaczków to idealna propozycja dla osób, które poszukują zdrowych i smacznych dodatków do swoich posiłków. Parowanie ziemniaków jest łatwym i skutecznym sposobem na zachowanie witamin i składników mineralnych zawartych w tych warzywach. Co więcej, parowane ziemniaki są delikatne dla żołądka, nadają się do różnego rodzaju sałatek, a także stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnie gotowanych ziemniaków, to ten przepis na pewno spełni twoje oczekiwania. Zachowując prostotę i naturalny smak, parowane ziemniaczki to prawdziwa gratka nie tylko dla wegan i wegetarian.

Składniki:

  • 1 kg świeżych ziemniaków, najlepiej małych i okrągłych
  • sól
  • 2 łyżki tradycyjnej kwaśnej śmietany
  • pęczek koperku

Parowane ziemniaczki – jak zrobić?

  1. Ziemniaki myjemy i oczyszczamy za pomocą szczoteczki.
  2. Przekładamy do garnka o grubym dnie. Solimy. Zalewamy niewielką ilością wody (niepełna szklanka). Ziemniaki gotujemy około 30 minut pod przykryciem, aż woda się wygotuje, a ziemniaki będą miękkie.
  3. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Potrząsamy garnkiem, aby śmietana i koperek dokładnie pokryły ziemniaki. Zostawiamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podajemy jako dodatek do dania głównego.

Parowane ziemniaczki – dodatkowe informacje

Zamiast śmietany tradycyjnie można użyć masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parfait jogurtowe z malinami
Następny przepis: Parowańce z twarogiem na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode