Parowańce z twarogiem na słodko
Parowańce z twarogiem na słodko to wyjątkowy przepis, który ląduje na naszych stołach prosto z tradycyjnej kuchni śląskiej. Nie tylko kojarzy się z rodziną i domowym ciepłem, ale także charakteryzuje się niesamowitym, delikatnym smakiem. Forma pulchnej, puszystej kluseczki z delikatnym serowym nadzieniem idealnie sprawdzi się na ciepłe, rodzinne popołudnia czy podczas świąt. Parowańce często określane są też jako pampuchy czy kluski na parze z serem, ale niezależnie od nazwy, ich smak jest nieporównywalny. To doskonałe połączenie twarogu, mąki, jajek i cukru, które tworzy małe, słodkie danie idealne na każdą okazję.
admin
Składniki:
- Na około 12 parowańców:
- 30 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 200 g twarogu półtłustego
- 5 łyżeczek cukru
- 1 żółtko
Parowańce z twarogiem na słodko – jak zrobić?
- Z drożdży, mleka, cukru i 1/2 szkl. mąki przygotowujemy zaczyn na ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Twaróg, cukier i żółtko rozgniatamy widelcem na jednolitą masę.
- Z zaczynu wyrabiamy ciasto, dodając resztę mąki i olej. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Przygotowujemy duży garnek, wlewamy wodę do poziomu ok. 1/4 garnka. Za pomocą sznurka lub grubej nitki mocujemy na garnku ściereczkę tetrową. Wstawiamy garnek na gaz.
- Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulki, spłaszczamy je, robimy w cieście dołeczek na nadzienie z sera, nakładamy masę serową, zlepiamy szczelnie ciasto. Ponownie formujemy bułeczki, następnie delikatnie oprószamy je mąką, aby się nie kleiły.
- Kiedy woda w garnku zacznie się gotować, układamy przygotowane bułeczki na ściereczce(3-4 sztuki), przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze ok.10 minut.
- Gotowe parowańce możemy podawać zarówno ze śmietaną wymieszaną z cukrem, jak i ulubionym jogurtem.
Słowa kluczowe: parowańce z serem, kluski na parze z serem, pampuchy z serem
Parowańce z twarogiem na słodko – dodatkowe informacje
Parowańce można nadziewać jagodami, truskawkami lub innym farszem. Z powodu braku świeżych jagód czy borówek, użyłam twarogu, ale z takim nadzieniem też są pyszne:).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: parowane ziemniaczki
Następny przepis: Parowańce z truskawkami