Parowańce z twarogiem na słodko

Parowańce z twarogiem na słodko

Parowańce z twarogiem na słodko to wyjątkowy przepis, który ląduje na naszych stołach prosto z tradycyjnej kuchni śląskiej. Nie tylko kojarzy się z rodziną i domowym ciepłem, ale także charakteryzuje się niesamowitym, delikatnym smakiem. Forma pulchnej, puszystej kluseczki z delikatnym serowym nadzieniem idealnie sprawdzi się na ciepłe, rodzinne popołudnia czy podczas świąt. Parowańce często określane są też jako pampuchy czy kluski na parze z serem, ale niezależnie od nazwy, ich smak jest nieporównywalny. To doskonałe połączenie twarogu, mąki, jajek i cukru, które tworzy małe, słodkie danie idealne na każdą okazję.

Składniki:

  • Na około 12 parowańców:
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 żółtko

Parowańce z twarogiem na słodko – jak zrobić?

  1. Z drożdży, mleka, cukru i 1/2 szkl. mąki przygotowujemy zaczyn na ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Twaróg, cukier i żółtko rozgniatamy widelcem na jednolitą masę.
  3. Z zaczynu wyrabiamy ciasto, dodając resztę mąki i olej. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Przygotowujemy duży garnek, wlewamy wodę do poziomu ok. 1/4 garnka. Za pomocą sznurka lub grubej nitki mocujemy na garnku ściereczkę tetrową. Wstawiamy garnek na gaz.
  5. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulki, spłaszczamy je, robimy w cieście dołeczek na nadzienie z sera, nakładamy masę serową, zlepiamy szczelnie ciasto. Ponownie formujemy bułeczki, następnie delikatnie oprószamy je mąką, aby się nie kleiły.
  6. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować, układamy przygotowane bułeczki na ściereczce(3-4 sztuki), przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze ok.10 minut.
  7. Gotowe parowańce możemy podawać zarówno ze śmietaną wymieszaną z cukrem, jak i ulubionym jogurtem.

Słowa kluczowe: parowańce z serem, kluski na parze z serem, pampuchy z serem

Parowańce z twarogiem na słodko – dodatkowe informacje

Parowańce można nadziewać jagodami, truskawkami lub innym farszem. Z powodu braku świeżych jagód czy borówek, użyłam twarogu, ale z takim nadzieniem też są pyszne:).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: parowane ziemniaczki
Następny przepis: Parowańce z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode