Paprykarz domowy

Paprykarz domowy

Przygotowanie własnej wersji popularnych dań może być niezwykle satysfakcjonujące, a paprykarz domowej roboty nie jest wyjątkiem. Ten wyrazisty, smaczny krem jest klasycznym dodatkiem do kanapek, ale może również służyć jako sos do makaronu lub ryżu. Nasz przepis na paprykarz, inspirowany tradycyjnymi przepisami, jest pełen aromatycznych przypraw, dzięki którym zyskuje wyjątkowy smak. Paprykarz własnej roboty to zaskakująco prosta alternatywa dla wersji sklepowej, która pozwoli ci na pełną kontrolę nad składnikami. Doświadcz różnicy, która płynie z domowej roboty.

Składniki:

  • 25 dag wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela)
  • 10 dag białego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Paprykarz domowy – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Miałam ryż jaśminowy w torebkach i ugotowałam woreczek. Miałam brzuszki wędzonego łososia, oddzieliłam od skóry, rozdrobiłam nożem. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam startą na tarce o dużych oczkach marchew i pietruszkę. Wymieszałam i smażyłam ok. 2 – 3 minut. Posoliłam, dolałam bulion i gotowałam jeszcze ok 10 minut. Dodałam koncentrat pomidorowy, papryki i dołożyłam przygotowanego wcześniej łososia oraz ugotowany ryż. Oprószyłam pieprzem i wymieszałam. Smażyłam jeszcze ok. 5 minut. Odstawiłam do ostygnięcia.

Paprykarz domowy – dodatkowe informacje

* marchew była dwa razy większa niż pietruszka
* miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo.
* z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone
* miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryka w ketchupie (na zimę)
Następny przepis: Paprykarz drobiowo warzywny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode