Papryka w ketchupie (na zimę)

Papryka w ketchupie (na zimę)

Ciepłe dni, choć jeszcze w pełni, powoli zaczynają tracić na sile, zwiastując nadchodzenie chłodniejszej aury. Taki stan rzeczy to świetny powód, aby już teraz pomyśleć o przygotowaniu przysmaków na zimę, które przypomną nam smak lata. Papryka w ketchupie to świetny sposób na przechowanie aromatu i smaku słodkiej papryki na chłodne, zimowe dni. Ten przysmak będzie idealnym dodatkiem do codziennych potraw. Nie wymaga wiele składników, a przygotowany według naszego przepisu z pewnością zaskoczy swoim smakiem. Kluczowym składnikiem jest ketchup, my polecamy ketchup Pudliszki dla idealnego smaku.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • Zalewa:
  • 1 l łagodnego ketchupu Pudliszki
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli do przetworów

Papryka w ketchupie (na zimę) – jak zrobić?

  1. Do garnka wlać ketchup, ocet, olej, oraz wsypać cukier kryształ i sól, doprowadzić do zagotowania. Do gotującej się zalewy wsypać pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko gotować 20 minut, co jakiś czas przemieszać.
  2. Paprykę z cebulą przełożyć do słoiczków razem z zalewą, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody.
  3. Po upływie pasteryzacji słoiczki wyciągnąć na deskę kuchenną i studzić. Zimne wynieść w ciemne i chłodne miejsce, lub odstawić do lodówki.

Słowa kluczowe: przepis na ketchup pudliszki

xxxx – dodatkowe informacje

Z podanej porcji otrzymałam 10 słoiczków o pojemności 330 ml. Ketchup musi być dobrej firmy taki jak w przepisie, inaczej nasza papryka nie wyjdzie dobra w smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryka pomidorowa marynowana
Następny przepis: Papryka w zalewie - w occie jabłkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode