Papryka w ketchupie (na zimę)
Ciepłe dni, choć jeszcze w pełni, powoli zaczynają tracić na sile, zwiastując nadchodzenie chłodniejszej aury. Taki stan rzeczy to świetny powód, aby już teraz pomyśleć o przygotowaniu przysmaków na zimę, które przypomną nam smak lata. Papryka w ketchupie to świetny sposób na przechowanie aromatu i smaku słodkiej papryki na chłodne, zimowe dni. Ten przysmak będzie idealnym dodatkiem do codziennych potraw. Nie wymaga wiele składników, a przygotowany według naszego przepisu z pewnością zaskoczy swoim smakiem. Kluczowym składnikiem jest ketchup, my polecamy ketchup Pudliszki dla idealnego smaku.
admin
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- Zalewa:
- 1 l łagodnego ketchupu Pudliszki
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli do przetworów
Papryka w ketchupie (na zimę) – jak zrobić?
- Do garnka wlać ketchup, ocet, olej, oraz wsypać cukier kryształ i sól, doprowadzić do zagotowania. Do gotującej się zalewy wsypać pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko gotować 20 minut, co jakiś czas przemieszać.
- Paprykę z cebulą przełożyć do słoiczków razem z zalewą, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody.
- Po upływie pasteryzacji słoiczki wyciągnąć na deskę kuchenną i studzić. Zimne wynieść w ciemne i chłodne miejsce, lub odstawić do lodówki.
Słowa kluczowe: przepis na ketchup pudliszki
xxxx – dodatkowe informacje
Z podanej porcji otrzymałam 10 słoiczków o pojemności 330 ml. Ketchup musi być dobrej firmy taki jak w przepisie, inaczej nasza papryka nie wyjdzie dobra w smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka pomidorowa marynowana
Następny przepis: Papryka w zalewie - w occie jabłkowym