Papryka pomidorowa marynowana
Papryka pomidorowa marynowana to przysmak, który powinien znaleźć się w spiżarni każdego miłośnika domowych przetworów. Ta aromatyczna kombinacja soczystych pomidorów i kruchych papryk, doprawiona do smaku i zanurzona w zalewie marynaty, to nie tylko wspaniałe uzupełnienie zimowych obiadów, ale także smaczny dodatek do kanapek czy sałatek. Przepis na paprykę pomidorową marynowaną to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrową żywność bez konserwantów. Skusić się na niego mogą również zwolennicy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Ciesz się smakiem lata przez cały rok, korzystając z sezonowych warzyw uprawianych we własnym ogrodzie.
admin
Składniki:
- papryka pomidorowa
- liście laurowe
- gorczyca
- ziele angielskie
- czosnek
- ocet 10%
- sól
- cukier
- olej
Papryka pomidorowa marynowana – jak zrobić?
- Paprykę oczyścić, pokroić w/g własnych upodobań i umyć. Do umytych wcześniej słoików wrzucamy ziele, liść laurowy, gorczycę (nie dużo) i czosnek. Staramy się ciasno układać paprykę w słoiki (zaoszczędzimy na słoikach i zalewie).
- W garnku gotujemy:
- 5 szklanek wody,
- 1 szklankę octu,
- 1 szklankę cukru,
- 1 łyżkę soli (nie musi być ta tylko do przetworów).
- Przygotowanym roztworem zalewamy paprykę, na koniec wlewamy na wierzch 1 łyżkę oleju. Słoiki dobrze zakręcamy.
- Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut, nie dłużej. Odstawiamy na ręcznik i przykrywamy.
Papryka pomidorowa marynowana – dodatkowe informacje
Ja wynoszę słoiki do piwnicy dopiero na drugi albo na trzeci dzień, żeby nie zruszyć pokrywek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka marynowana w słoikach
Następny przepis: Papryka w ketchupie (na zimę)