Ozor wołowy w galarecie
Ozór wołowy w galarecie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się szczególną popularnością podczas świąt i specjalnych okazji. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników wołowiny i chłodników. Delikatny, peklowany ozór wołowy, otulony lekko błyszczącą galaretką, zachwyca smakiem i wyglądem. Ubogacony delikatnymi przyprawami, tworzy spójną kompozycję smaków. To danie przypomina o kuchni naszych babć, gdzie nic nie szło na marne, a tradycyjne przepisy przechodziły z pokolenia na pokolenie. Ozór wołowy w galarecie to idealna propozycja na zimne dni, ale również jako dodatek do zimnej płyty.
admin
Składniki:
- 1 ozor wołowy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały seler
- cebula
- żelatyna instant (na 1 litr)
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
Ozor wołowy w galarecie – jak zrobić?
- Ozor wymyć i włożyć do wrzącej wody. Gotować aż będzie prawie miękki. Wyjąć, przelać zimną wodą a następnie zdjąć skórę i pokroić w ok. 1 cm plastry.
- Do garnka włożyć przyprawy, czosnek (6 dużych ząbków), przypieczoną cebulę, obrane warzywa i plastry ozora. Gotować do miękkości mięsa.
- Ozor wyjąć. Wywar przecedzić i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, solą i maggi. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Warzywa oprócz marchewki wyrzucić. Na półmisku ułożyć ozora, na każdej porcji położyć plasterek jajka. Udekorować papryką, zieloną pietruszką, marchwią i groszkiem. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
SMACZNEGO!
Ozor wołowy w galarecie – dodatkowe informacje
Skórkę najłatwiej zdejmuje się pod bieżącą zimną wodą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ozdoba stołu na prywatkę
Następny przepis: Ozdobny wzorek na roladę biszkoptową