Ozor wołowy w galarecie

Ozor wołowy w galarecie

Ozór wołowy w galarecie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się szczególną popularnością podczas świąt i specjalnych okazji. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników wołowiny i chłodników. Delikatny, peklowany ozór wołowy, otulony lekko błyszczącą galaretką, zachwyca smakiem i wyglądem. Ubogacony delikatnymi przyprawami, tworzy spójną kompozycję smaków. To danie przypomina o kuchni naszych babć, gdzie nic nie szło na marne, a tradycyjne przepisy przechodziły z pokolenia na pokolenie. Ozór wołowy w galarecie to idealna propozycja na zimne dni, ale również jako dodatek do zimnej płyty.

Składniki:

  • 1 ozor wołowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • cebula
  • żelatyna instant (na 1 litr)
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo

Ozor wołowy w galarecie – jak zrobić?

  1. Ozor wymyć i włożyć do wrzącej wody. Gotować aż będzie prawie miękki. Wyjąć, przelać zimną wodą a następnie zdjąć skórę i pokroić w ok. 1 cm plastry.
  2. Do garnka włożyć przyprawy, czosnek (6 dużych ząbków), przypieczoną cebulę, obrane warzywa i plastry ozora. Gotować do miękkości mięsa.
  3. Ozor wyjąć. Wywar przecedzić i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, solą i maggi. Odstawić do lekkiego stężenia.
  4. Warzywa oprócz marchewki wyrzucić. Na półmisku ułożyć ozora, na każdej porcji położyć plasterek jajka. Udekorować papryką, zieloną pietruszką, marchwią i groszkiem. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
    SMACZNEGO!

Ozor wołowy w galarecie – dodatkowe informacje

Skórkę najłatwiej zdejmuje się pod bieżącą zimną wodą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ozdoba stołu na prywatkę
Następny przepis: Ozdobny wzorek na roladę biszkoptową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode