Owsianka bez cukru – śniadanie diabetyka
Składniki:
- dla 3 osób (należy policzyć/podsumować wymienniki)
- 8 łyżek płatków owsianych
- 0,5 szklanki mleka 2 %
- 0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 sztuk łuskanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka syropu z agawy (niekoniecznie)
- 1 tarte jabłko (obrane)
Owsianka bez cukru – śniadanie diabetyka – jak zrobić?
- Płatki owsiane zalać mlekiem i wodą, dodać sól, cynamon, gotować 4 minuty (mieszając).
- Owsiankę wymieszać z jabłkiem, orzechami, polać syropem z agawy.
Słowa kluczowe: owsianka na mleku indeks glikemiczny, śniadanie diabetyka, śniadanie cukrzyka przepisy, owsianka a cukrzyca, płatki owsiane a cukrzyca
Porady – dodatkowe informacje
1) Dla diabetyków serwuję owsiankę z jabłkiem i syropem z agawy. Należy pamiętać, że syrop z agawy jest około trzykrotnie słodszy od cukru, posiada jednak niższy indeks glikemiczny od miodu. Nie dodaję przyprawy do szarlotki (przeważnie zawiera ona cukier), alternatywą jest cynamon. Zamiast syropu z agawy można dodać (po ugotowaniu owsianki) odrobinę słodzika do smaku. Jabłko można skropić sokiem z cytryny.
2) Osoby zdrowe, nie będące na diecie mogą też przygotować taką owsiankę, która jest bardzo zdrowa. Syrop z agawy zastąpić miodem naturalnym, a smak wzbogacić przyprawą do szarlotki. Owsiankę (osobie nie będącej na diecie) można podać z rodzynkami i daktylami, a także wodę zastąpić całkowicie mlekiem 3,2%.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najtańsza zapiekanka makaronowa
Następny przepis: Naleśniki z warzywami na ostro