Naleśniki z warzywami na ostro

Naleśniki z warzywami na ostro

Zapraszam na smakowite, pełne kolorów i aromatów naleśniki z warzywami na ostro. Oryginalne połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego z pikantnym, warzywnym nadzieniem zaskakuje i zachwyca każdego łasucha. Ta niebanalna wersja klasycznych naleśników to prawdziwy rarytas dla miłośników ostrego smaku. Idealna propozycja na rodzinne spotkanie, wypad ze znajomymi czy nieoczekiwane przyjęcie. Bez względu na okazję, te naleśniki na ostro z pewnością zrobią wrażenie na każdym smakoszu. Oto przepis, który pozwoli ci spróbować czegoś nowego i niecodziennego, nie tracąc przy tym na tylu ulubionego smaku naleśników.

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób:
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Farsz:
  • 1 cukinia (kabaczek lub patison)
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek boczku lub kiełbasy
  • olej do smażenia
  • przyprawy:
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • bazylia
  • suszona pietruszka
  • Sos:
  • mały słoik przecieru pomidorowego (ok. 100ml)
  • 4 łyżki ketchupu
  • łyżka wody
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, bazylia, suszona pietruszka
  • trochę startego żółtego sera

Naleśniki z warzywami na ostro – jak zrobić?

  1. Przygotować sos.
    Wymieszać wszystkie składniki razem i doprawić do smaku.
  2. Farsz:
    Warzywa umyć, obrać, pokroić na kostkę lub na krążki w przypadku marchewki i pietruszki i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Boczek lub kiełbasę pokroić na kostkę i również podsmażyć.
  3. Warzywa z boczkiem wymieszać razem i doprawić do smaku pieprzem ziołowym, bazylią, suszoną pietruszką i ostrą papryką.
  4. Naleśniki:
    Mąkę, mleko i jajka wymieszać razem mikserem.
    Usmażyć typowe naleśniki.
  5. Na ciepły naleśnik nasypać trochę starego żółtego sera oraz ciepły farsz.
    Złożyć na pół.
    Górę naleśnika posypać startym serem i polać sosem pomidorowym.

Naleśniki z warzywami na ostro – dodatkowe informacje

Naleśniki na ostro to pyszne danie, które możemy przygotować z warzywami według własnego gustu. Podajemy Ci sprawdzony przepis na naleśniki z warzywami na ostro.

Naleśniki można smażyć na patelni do naleśników bez dodatku tłuszczu, co sprawia, że są lżejsze i zdrowsze. Możemy je przygotować z ulubionymi warzywami, takimi jak papryka, cebula, kapusta czy pomidory. Dodając ostre przyprawy, takie jak papryczka chili czy pieprz cayenne, nadajemy naszym naleśnikom pikantnego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Owsianka bez cukru - śniadanie diabetyka
Następny przepis: naleśniki angielskie z porami i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode