Orientalne jajka marynowane
Dzisiaj przeniesiemy się kulinarne do orientalnej Azji, gdzie istotnym elementem diety są marynowane jajka. Nasz przepis na orientalne jajka marynowane na ostro, zaskoczy Cię swoją eksplozją smaków. To fantastyczny dodatek do wielu potraw, ale równie dobrze smakują jako samodzielna przekąska. Wykonanie ich w domu jest niezwykle proste, a składniki można łatwo znaleźć w każdym sklepie. Niesamowity aromat oraz harmonijne połączenie pikantnych i słodkich smaków sprawi, że te jajka staną się ulubionym dodatkiem do wielu Twoich potraw. Oto nasz przepis, zainspirowany kuchnią azjatycką, na orientalne jajka marynowane na ostro.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 jajek ugotowanych na twardo
- 1 nieduży pęczek liści selera korzeniowego
- Zalewa:
- 3 i ½ szklanki wody
- 4 łyżki octu 10%
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 1 – 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka kminku całego
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
- ½ łyżeczki goździków całych
Orientalne jajka marynowane – jak zrobić?
- W garnku umieścić ketchup, curry, kminek, pieprz i goździki. Wsypać sól i cukier. Wlać ocet oraz wodę. Całość wymieszać i zagotować. Zalewę wystudzić.
- Na dnie dużego zakręcanego pojemnika ułożyć ½ pęczka liści selera.
- Następnie załadować obrane jajka, na wierzch nałożyć pozostałe liście selera.
- Całość zalać zalewą, a pojemnik zakręcić. Jajka przechowywać w lodówce.
Orientalne jajka marynowane – dodatkowe informacje
Jajka można przechowywać od 7 do 10 dni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orientalna wieprzowina z warzywami
Następny przepis: Orientalne jajka na ostro według Juranda