Orfeusz
Przyszedł czas na niezwykle kuszący przepis na ciasto o tajemniczej nazwie „Orfeusz”. To wspaniały deser, który z pewnością zaskoczy zarówno smakoszy, jak i miłośników domowych słodkości. Starannie dobrana kompozycja składników gwarantuje unikalny smak i wyśmienitą jakość. Co więcej, Orfeusz to doskonała propozycja na dowolną okoliczność – od spotkań towarzyskich po uroczyste wydarzenia rodzinne. To ciasto będzie prawdziwym bohaterem każdego przyjęcia. Daj się oczarować jego niepowtarzalnym smakiem i zapachem, który rozniesie się po Twojej kuchni. Orfeusz to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie można przegapić.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- Masa:
- 25 dkg twarogu
- kostka margaryny np. Kasi
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance wody
Orfeusz – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Wsypać pozostał składniki i delikatnie wymieszać. Wylać do formy. Piec ok. 30 min.
Forma prostokątna 35x24cm.
-
2.
Masa:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę następnie dodać kostkę twarogu. Na koniec dodać tężejącą galaretkę.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć przygotowaną masą. Wstawić do lodówki aby zastygło. Można polać polewą lub posypać cukrem pudem.
Orfeusz – dodatkowe informacje
Uwaga! Nie dodawać zimnej galaretki bo masa może się zważyć. Najlepiej aby galaretka tężała w temperaturze pokojowej lub trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Oreo brownie
Następny przepis: Orientalna wieprzowina z warzywami