Orfeusz

Orfeusz

Przyszedł czas na niezwykle kuszący przepis na ciasto o tajemniczej nazwie „Orfeusz”. To wspaniały deser, który z pewnością zaskoczy zarówno smakoszy, jak i miłośników domowych słodkości. Starannie dobrana kompozycja składników gwarantuje unikalny smak i wyśmienitą jakość. Co więcej, Orfeusz to doskonała propozycja na dowolną okoliczność – od spotkań towarzyskich po uroczyste wydarzenia rodzinne. To ciasto będzie prawdziwym bohaterem każdego przyjęcia. Daj się oczarować jego niepowtarzalnym smakiem i zapachem, który rozniesie się po Twojej kuchni. Orfeusz to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie można przegapić.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Masa:
  • 25 dkg twarogu
  • kostka margaryny np. Kasi
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance wody

Orfeusz – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciasto:

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Wsypać pozostał składniki i delikatnie wymieszać. Wylać do formy. Piec ok. 30 min.

    Forma prostokątna 35x24cm.

  2. 2.

    Masa:

    Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.

    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę następnie dodać kostkę twarogu. Na koniec dodać tężejącą galaretkę.

    Ciasto przekroić na pół i przełożyć przygotowaną masą. Wstawić do lodówki aby zastygło. Można polać polewą lub posypać cukrem pudem.

Orfeusz – dodatkowe informacje

Uwaga! Nie dodawać zimnej galaretki bo masa może się zważyć. Najlepiej aby galaretka tężała w temperaturze pokojowej lub trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oreo brownie
Następny przepis: Orientalna wieprzowina z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode