Okrasa z gęsi

Okrasa z gęsi

Okrasa z gęsi to tradycyjne danie, które swoje korzenie ma w kuchni staropolskiej. Liściaste mięso gęsi, delikatne i soczyste, stanowi podstawę tej smacznej potrawy. Wzbogacając go właściwymi ziołami, przyprawami i dodatkami, otrzymujemy posiłek o wyjątkowo charakterystycznym, prawie nostalgicznym smaku. Przepis na ten staropolski specjał jest dosyć prosty, choć wymaga cierpliwości i czasu. Niezastąpiony na rodzinnym obiedzie, gdzie będzie nie tylko smacznym, ale i eleganckim urozmaiceniem tradycyjnego menu. To danie będzie zachwycać nie tylko swoim smakiem, ale i prezentacją, przypominając, że gęsie mięso w kontekście naszej kuchni narodowej ma niepodważalne miejsce.

Składniki:

  • Pierś z gęsi
  • Cząber
  • Sól
  • Pieprz

Okrasa z gęsi – jak zrobić?

  1. Mięso z piersi gęsi pokroić na kawałki i zmielić maszynką. Doprawić cząbrem ,solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki, wychłodzić. Do smarowania pieczywa, jako okraszenie do klusek kartoflanych lub do brukwianki.

Słowa kluczowe: gęś przepisy okrasy, gęś przepisy okrasa, okrasa z gęsiny, jak zrobić okrasę z gęsi, gęś okrasy, okrasa z gęsi przepis, okrasa z gęsi przepisy, pieczenie gęsi okrasa, gęś pieczona przepis okrasy, gęś pieczona okrasa, okrasa z gęsi, pierś z gęsi okrasy

xxxx – dodatkowe informacje

Okrasę z gęsi można zamrozić w zamkniętych pojemnikach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Okoń z warzywami
Następny przepis: Okrasa czyli po kaszubsku obona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode