Obiad studencki na bogato
Podpowiadam jak ugotować pyszny, szybki, ale jednocześnie niedrogi obiad dla studenta. Idealny pomysł dla tych, którzy cenią sobie połączenie smaku, prostoty wykonania oraz niskiego budżetu. Obiad studencki na bogato to pozycja, która powinna znaleźć się w każdym studenckim menu. To doskonała propozycja dla żaków, którym brakuje czasu na gotowanie, ale chcą zjeść coś wartościowego. Przygotowanie potrawy nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a składniki potrzebne do jej wykonania zazwyczaj są pod ręką. Ta wyśmienita potrawa zapewne stanie się ulubionym daniem niejednego studenta.
admin
Składniki:
- Jedna cała pierś z kurczaka
- 750 g warzyw na patelnię
- 2 torebki białego ryżu
- 200 g serka topionego o smaku śmietankowym
- (150 g) płatki kukurydziane
- 3 łyżki mąki
- woda
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz
- sól
Pomysł na obiad studencki – obiad studencki na bogato
- Oczyszczamy pierś z kurczaka. Kroimy ją wzdłuż, tak jak na kotlety. Każdą część lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Na środku kotleta kładziemy centymetrowy pasek serka topionego, zawijamy w rulonik. Robimy tak z każdym de volaillem.
- Marynata i panierka:
- Mąkę mieszamy z wodą tak, aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki, dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Kolor marynaty powinien być lekko brązowawy.
- De volaille wkładamy do ciasta-marynaty i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia.
- Płatki kukurydziane miażdżymy tłuczkiem, aż nie będą wyczuwalne duże kawałki.
- Smażenie de volailli:
- Rozgrzewamy olej na patelni, bierzemy de volailla z marynaty, strzepujemy nadmiar ciasta, wkładamy do płatków, oblepiamy nim kurczaka i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na ŚREDNIM OGNIU! z każdej strony, aż płatki będą zarumienione na brązowo.
- Ryż i warzywa:
- W trakcie smażenia de volaili zagotowujemy wodę na ryż, solimy. Po zagotowaniu wkładamy woreczki z ryżem. Gotujemy 15 min na małym ogniu. Następnie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa, które doprawiamy wedle uznania.
Obiad studencki na bogato – dodatkowe informacje
De volaille smakują też świetnie z sosem czosnkowym, frytkami i surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Obiad serce na Walentynki
Następny przepis: Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek